Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Τράπεζες απελευθέρωσε η μελέτη των επενδυτικών οίκων αναφορικά με το πόσο θα επιβαρυνθεί η κερδοφορία τους αν εφαρμόσουν τα μέτρα ελάφρυνσης των οφειλετών τους.

Τα διεθνή

·        Η Wall Street έκλεισε με πτώση την Τετάρτη, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500  να υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq  τερμάτισε χαμηλότερα για τέταρτη συνεχή ημέρα.

·        Οι αυξανόμενοι φόβοι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιμείνει σε μεγαλύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων μετά τις ισχυρές θέσεις εργασίας και τις αναφορές στον τομέα των υπηρεσιών έχει περιορίσει την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. Επιβαρύνοντας επίσης την αγορά μετοχών ήταν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με πενταετή ομόλογα σε 30ετή ομόλογα να κυμαίνονται στα χαμηλά τριών μηνών.

·        Οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας διατηρήθηκαν. Ο Αζάρ Ίκμπαρ της Wells Fargo έγραψε: «Ο S&P 500 έχει πιάσει υψηλό πριν από υφέσεις με μέση απόσταση τεσσάρων μηνών κατά τους τελευταίους οικονομικούς κύκλους. Λαμβάνοντας υπόψη την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, οι αγορές είναι σαφώς προετοιμασμένες για ύφεση το 2023».

·        πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,62% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,43% στις 7.489 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,57% στις 14.261 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 6.660,6 μονάδες.

·        Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές σήμερα, υποστηριζόμενες από τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, ακόμη και όταν οι αυξανόμενοι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και οι ανησυχίες για τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve επιβάρυναν το κλίμα.

·        Πολλοί στην αγορά πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός μετριάζεται και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κορυφωθεί, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να επιβραδύνουν τις αυξήσεις επιτοκίων όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από τη Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Η Fed αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bps.

Στην Αθήνα

Η μελέτη των προτάσεων της κυβέρνησης για τις τράπεζες και ο προσδιορισμός των τμημάτων των εσόδων τους που σηκώνουν μειώσεις υπέρ των οφειλετών βοήθησε στην διαμόρφωση εικόνας για το κομμάτι των προμηθειών που θα  περάσουν στη βάσανο κάποιων μειώσεων. Από τον Μάνο Χατζηδάκη οι εκτιμήσεις επί αυτών ήταν ότι στην καλύτερη περίπτωση η μείωση των εσόδων από τις προμήθειες θα είναι 2% και στην χειρότερη 5%. Για εβδομάδα τόσο φτωχή από σημαντικές ειδήσεις που παραμένει πολύ φτωχή, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να εμφανίζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. Και εμείς ειδοποιήσαμε έγκαιρα και “προκαταβολικά”.

Με μικρά αλλά μετρημένα βήματα οι θεσμικοί έδειξαν στο ταμπλό πως η αντίδρασή τους στη χορωδία των CEOs των γιγάντων της βιομηχανίας των επενδύσεων δεν ήταν η απόφαση για ρευστοποίηση θέσεων. Η προειδοποίηση του David Solomon της Goldman Sachs ήταν: Η οικονομία θα αντιμετωπίσει στο μέλλον «μέρες αναταράξεων». Ο Jamie Dimon της JPMorgan Jamie Dimon ειδοποίησε: Ερχεται μια «ήπια έως σκληρή ύφεση» και η Lisa Shalett της Morgan Stanley, η οποία είπε ότι οι εταιρείες θα υποστούν μια «αφύπνιση» με τις κλωτσιές στα κέρδη.

Τα μηνύματα γίνονται όλο και πιο τρομακτικά όσο οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στην οικονομία. Εδώ ωστόσο, είχαμε χθες την πρώτη χαλάρωση στις πιέσεις που αφορούσαν επί μέρες τα τραπεζικά blue chip. Πιθανά η μικρή αυτή αλλαγή έδωσε το σύνθημα για να συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, σε αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αξίζει να αναφέρουμε πως ανοδικές την Τετάρτη ήταν κύρια οι ανοδικές της Τρίτης. Με τη συμπλήρωση του δίωρου στη διαπραγμάτευση, ο ΓΔ είχε διαγράψει διακύμανση από τις 903,80 ως τις 910 μονάδες, καθόταν στις 905,11 με τον τζίρο στα 17,5 εκατ. ευρώ. Τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ γ τριμήνου ήταν γνωστά και προκάλεσαν μεικτή αντίδραση.

Υπάρχουν εγχώριοι παράγοντες που επιμένουν πως η δυναμική στο ΧΑ παίρνει δύναμη από τις θετικές εξελίξεις, αναφορικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid στην Κίνα.  Αυτό ισχύει σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Eq που τόνισε όμως: “Η Ελληνική Αγορά παραμένει προσηλωμένη στις ειδήσεις που σχετίζονται με τον Τραπεζικό κλάδο”.  Από την Leon Depolas Sec τόνισαν: “Στο εσωτερικό, ο Τραπεζικός δείκτης ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρώσει την διόρθωσή του, με πιθανότερο πρώτο επίπεδο στήριξης την περιοχή των 590 μονάδων. Παράλληλα, δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους μια πιθανή επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι τα επίπεδα των 860 μονάδων ΓΔΧΑ ενδεχομένως να μην παραβιαστούν εντός του 2022. Υπερτονίζουμε ότι οι αποτιμήσεις των Δεικτοβαρών Εισηγμένων δεν θεωρούνται ακριβές σε καμία περίπτωση”.

Η τοποθέτηση του Μάνου Χατζηδάκη γύρω από τα έσοδα των Τραπεζών είναι εξόχως διαφωτιστική και μάλλον εξηγεί τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.  “Τα έσοδα από προμήθειες των Τραπεζών μπήκαν στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και πως να μην έμπαιναν από την στιγμή που η πορεία τους είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Η αλήθεια είναι πως στο γ’ τρίμηνο του 2022, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εμφάνισαν έσοδα 448 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο η παραγωγή εσόδου από προμήθειες προσέγγισε τα 1,3 δισ. ευρώ, με προοπτική στο σύνολο της χρονιάς να φθάσει τα 1,75 δισ. ευρώ, έναντι 1,54 δισ. ευρώ το 2021. Στο σύνολο, το έσοδο από προμήθειες είθισται να συγκρίνεται με τα στοιχεία ενεργητικού, αφού παράγεται από το μέγεθός του. Το μέσο έσοδο των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών βρίσκεται στο 0,56% του συνόλου του ενοποιημένου ενεργητικού και είναι από τις υψηλότερες μετρήσεις από το 2010. Tο πεδίο των προμηθειών που θα μπει στο μικροσκόπιο κάποιων μειώσεων θα είναι ένα σαφώς μικρότερο υποσύνολο, από αυτό που δείχνει ο ισολογισμός.  Συμπερασματικά προκύπτει ότι το κρίσιμο μέγεθος που θεωρητικά θα μπορούσε να τεθεί υπό αναθεώρηση, είναι 450 εκατ. ευρώ”.

Πηγή