Εναλλακτικούς προορισμούς αναζητούν οι Ευρωπαίοι για τις αποδράσεις τους φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Airbnb.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το πράσινο πιστοποιητικό για να διευκολύνει τα ταξίδια σε ολόκληρο το μπλοκ, στην πλατφόρμα καταγράφονται αυξήσεις στις κρατήσεις για το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η εταιρεία ενοικίασης και προσφοράς υπηρεσιών προσωρινής διαμονής δήλωσε ότι ο αριθμός των πελατών στην ΕΕ που αναζητούν διαμονή σε άλλες χώρες της Ευρώπης ήταν αυξημένος έως και κατά ένα τρίτο την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019.

Το Βέλγιο είδε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τις αναζητήσεις να ανεβαίνουν 31%, ακολουθούμενο από τη Γερμανία, η οποία αυξήθηκε 28% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Τρίτη στις αναζητήσεις ήταν η Γαλλία που είδε αύξηση 15%.

Η Airbnb δήλωσε ότι την εβδομάδα έως τις 22 Μαΐου, οι αναζητήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, ερμηνεύοντας την τάση ως μια ένδειξη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ότι οι εμβολιασμοί και τα τεστ θα ανακάμψουν την πανδημία.

«Ετοιμαζόμαστε για αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι η ανάκαμψη των ταξιδιών του αιώνα, αλλά τα ταξίδια θα φαίνονται διαφορετικά», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της Airbnb στην Ευρώπη, Εμάνουελ Μέρλ.

«Οι Ευρωπαίοι επισκέπτονται περισσότερα μέρη, μένουν περισσότερο και είναι πιο ευέλικτοι όταν πηγαίνουν», πρόσθεσε.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις κρατήσεις της Airbnb και ανάλυσε η εταιρεία AirDNA δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιλέγουν επίσης πιο πολυτελείς διαμονές, καταναλωτική συμπεριφορά η οποία αποδίδεται σε δύο λόγους, αφενός στα υψηλότερα επίπεδα αποταμιεύσεων των νοικοκυρών κατά τη διάρκεια του lockdown αφετέρου στην επιθυμία να καλύψουν το κενό των διακοπών που χάθηκαν από την πανδημία.

Η ζήτηση για πολυτελή καταλύματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κορυφαίο 15% των ακινήτων ανά τιμή, έχει ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ενώ η ζήτηση για low- budget διαμονή έχει ανακάμψει μόλις στο 51%.

Σύμφωνα με την Airbnb, οι κρατήσεις για διαμονή που χαρακτηρίζονται ως «μοναδικές», όπως οι παραδοσιακοί τρόυλι (trulli) στη νότια Ιταλία ή τα κάστρα στην Ισπανία, αυξήθηκαν 94% τους τέσσερις μήνες έως τα τέλη Απριλίου 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Παράλληλα, οι αγροτικές τοποθεσίες νίκησαν τους αστικούς προορισμούς, με μέρη όπως το Βαρ στην Προβηγκία να έχουν περισσότερες κρατήσεις από το Παρίσι.

Ωστόσο, ο ταξιδιωτικός κλάδος σε όλη την Ευρώπη  ανακάμπτει  πολύ πιο αργά από ό, τι στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ταχύτερη διάθεση εμβολίων και λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς, αναφέρουν οι Financial Times.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ταξιδιών γύρω από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε κανονισμό για την ανάπτυξη του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα δείχνει την κατάσταση εμβολιασμού ενός ατόμου, αν έχει νοσήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ.

Το πιστοποιητικό πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου με περίοδο σταδιακής εισαγωγής έξι εβδομάδων. Η Ευρωπαϊκή Τουριστική Συμμαχία προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αποφύγουν να καθυστερήσουν την εισαγωγή της, καθώς «η ανθεκτικότητα του κλάδου βρίσκεται στα όριά της».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του eDreams Odigeo, του μεγαλύτερου διαδικτυακού παρόχου ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Ευρώπης, Ντάνα Ντουν, δήλωσε ότι σε ολόκληρη την ήπειρο οι χώρες άρχισαν να επιστρέφουν σχεδόν στα επίπεδα κρατήσεων του 2019, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο όπου, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 60% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα αυστηρό σύστημα φωτεινών σηματοδοτών των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Για τις ταξιδιωτικές εταιρείες αυτό έκανε «πιο δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει» και είχε επίσης ως αποτέλεσμα «ένα αυξημένο επίπεδο ανησυχίας για τον καταναλωτή», εξήγησε.

naftemporiki.gr

Πηγή