14/09/2016 – 07:22

Ακριβότερος ΕΝΦΙΑ και για το 2017

Ακριβότερος ΕΝΦΙΑ και για το 2017

    ΕΝΦΙΑ και το 2017 θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ο οποίος μάλιστα για πολλούς θα είναι ακριβότερος, αφού στο συμπληρωματικό φόρο θα συνυπολογιστεί η αξία και των αγροτεμαχίων. Παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο τρέχουν διάφορα σενάρια για την αντικατάστασή του από ένα φόρο που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσία κάθε ιδιοκτήτη, ο πρωθυπουργός απέφυγε να εξαγγείλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά υποσχέθηκε τη διεύρυνση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Σε πρώτη φάση, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών, ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Το σενάριο της διεύρυνσης των απαλλαγών αφορά σε μειώσεις των επιβαρύνσεων για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις αυξήσεις φόρου για τους έχοντες αγροτεμάχια.

Η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο (μετά το προσωρινό πάγωμα για φέτος) εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας περιθώρια ισόποσων εκπτώσεων σε μικροϊδιοκτήτες, εφόσον καλύπτεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

Έτσι όπως όλα δείχνουν, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργείται αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα είναι ακριβότερος, καθώς θα συνυπολογιστούν στο συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Η πρωθυπουργική εξαγγελία, για διεύρυνση των φοροαπαλλαγών, επί της ουσίας αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα που πληρούν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.

3. Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

4. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Γι’ όσους πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, το ποσοστό μείωσης του φόρου θα αυξηθεί από το 50% που είναι σήμερα, ακόμη και στο 100%, εφόσον φυσικά υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος.