Της Ζωρζέτ Ζολώτα 
zzol@naftemporiki.gr

Ενώ στελέχη επενδυτικών εταιρειών εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τη ραγδαία συρρίκνωση της διαπραγμάτευσης ευρωπαϊκών μετοχών στο Σίτι του Λονδίνου από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν έληξε η μεταβατική περίοδος για το Brexit, οι υπόλοιποι παίκτες του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου φοβούνται μήπως μεταφερθούν σύντομα και άλλες υπηρεσίες στην ηπειρωτική Ευρώπη. «Υπολογίζω πως ακόμη 3.000 με 4.000 επενδυτικοί τραπεζίτες, ιδιαίτερα στον τομέα έκδοσης ομολόγων ή μετοχών, θα αναγκαστούν να φύγουν από το Λονδίνο και να μεταφερθούν στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Άντρας Χαλίν, ιδρυτής της Global Mind Executive Search Consultants GmbH, στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Το καθεστώς συνύπαρξης του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου με τις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε μετά το Brexit δεν συμπεριλήφθηκε στις επίμαχες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της βρετανικής οικονομίας. Το Σίτι του Λονδίνου απασχολεί πάνω από εκατομμύριο άτομα, αντιπροσωπεύει το 7% του βρετανικού ΑΕΠ και πάνω από το ένα δέκατο των φορολογικών εσόδων της χώρας.

Όμως, η Ε.Ε δέχτηκε μόνον την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για την εκκαθάριση των συναλλαγών στα παράγωγα που διαπραγματεύονται σε ευρώ, δίνοντας το δικαίωμα στο Σίτι του Λονδίνου να έχει πρόσβαση σε αυτό το κομμάτι των αγορών κεφαλαίου της Ε.Ε για ένα 18μήνο μετά το Brexit. Αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το πλαίσιο συνεργασίας για το μεγαλύτερο σκέλος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πρόσφατα χωρίς να έχει οριστεί προθεσμία. Οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες του Παρισιού και του Άμστερνταμ έχουν ήδη επωφεληθεί από τη μεγάλη αύξηση των συναλλαγών σε ευρωπαϊκές μετοχές. Επενδυτικές εταιρείες στο Λονδίνο κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση της διαπραγμάτευσης μετοχών στις πλατφόρμες του Σίτι που φθάνει ή ξεπερνά ακόμη και το 90% στις πρώτες εβδομάδες του 2021.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα φύγουν και άλλες υπηρεσίες από το Λονδίνο μετά τους χιλιάδες χρηματιστές που έχουν ήδη αποχωρήσει μαζί με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός τρις δολαρίων. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε την μετακίνηση υψηλόβαθμων επενδυτικών τραπεζιτών στην ηπειρωτική Ευρώπη με κύριους προορισμούς τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη. Στο Λονδίνο δεν μπορούν πια να παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις όπως η έκδοση τίτλων για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές της Ε.Ε.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο παραμένει ασαφές με τους παράγοντες του κλάδου να αναζητούν διεξόδους. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι τραπεζίτες της ελβετικής UBS στο Λονδίνο μπορούν να προωθήσουν εργασίες για πελάτες στη Γερμανία επειδή υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ελβετία. Αλλά δεν έχουν όλες οι ξένες τράπεζες του Σίτι αυτή τη δυνατότητα.

Στη Ευρώπη δε οι αρμόδιες εποπτικές αρχές τηρούν αυστηρή στάση. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) προειδοποίησε για την υιοθέτηση «αμφιλεγόμενων πρακτικών» από τους Βρετανούς τραπεζίτες. Η γερμανική Bafin ήταν ακόμη πιο απόλυτη όταν υπενθύμισε τέλη Δεκεμβρίου στις επενδυτικές εταιρείες πως τα γραφεία τους στο Λονδίνο και τα παραρτήματα στην Ε.Ε «δεν θα έχουν την ελευθερία» για να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε πελάτες στη Γερμανία. Οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας και της Ε.Ε για το Σίτι του Λονδίνου αναμένεται να είναι δύσκολες δεδομένου ότι όλοι θέλουν ένα κομμάτι από την πίττα του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου στην Ευρώπη και του δεύτερου ισχυρότερου μετά τη Wall Street.

Πηγή