Ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας κατηγορήθηκε ότι προχώρησε άμεσα σε αλλαγές σε ένα επίσημο κείμενο διαπραγμάτευσης του Cop29, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι προεδρίες της Cop συνήθως κυκλοφορούν τα διαπραγματευτικά κείμενα ως μη επεξεργάσιμα έγγραφα PDF σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα και στη συνέχεια συζητιούνται. Η παροχή πρόσβασης στην επεξεργασία σε ένα μέρος «ενέχει τον κίνδυνο να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το Cop», δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία θεωρείται από πολλούς ως επίμονο εμπόδιο στη δράση στις συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα για τη μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων και έχει περιγραφεί ως «μπάλα καταστροφής» στο Cop29.

Νωρίτερα το Σάββατο, η αζέρικη προεδρία κυκλοφόρησε ένα έγγραφο με επικαιροποιήσεις του διαπραγματευτικού κειμένου για το πρόγραμμα εργασίας για τη δίκαιη μετάβαση (JTWP). Αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να μεταβούν σε ένα καθαρότερο και πιο ανθεκτικό μέλλον, μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες.

Πηγή φωτ.: Guardian

Το έγγραφο εστάλη με «εντοπισμένες αλλαγές» από την έκδοση που είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως. Σε δύο περιπτώσεις, το έγγραφο έδειχνε ότι οι επεξεργασίες έγιναν απευθείας από τον Basel Alsubaity, ο οποίος προέρχεται από το υπουργείο ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και είναι ο επικεφαλής του JTWP. Δεν εστάλη σε άλλες χώρες για να το επεξεργαστούν, όπως ειπώθηκε στον Guardian.

Ποιες ήταν οι αλλαγές

Μία από τις αλλαγές διαγράφει ένα τμήμα του κειμένου που αναφέρει: «ενθαρρύνει τα μέρη να εξετάσουν δίκαιες μεταβατικές πορείες κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή των ΕΔΑ, των ΕΣΔ και των LT-LEDS που είναι ευθυγραμμισμένα με τα αποτελέσματα της πρώτης παγκόσμιας απογραφής και τις σχετικές διατάξεις της συμφωνίας του Παρισιού». (Τα NDC είναι οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές, τα NAP είναι τα εθνικά σχέδια προσαρμογής και τα LT-LED είναι οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές στρατηγικές χαμηλών εκπομπών).

Η Catherine Abreu, διευθύντρια του International Climate Politics Hub και βετεράνος της Cop, δήλωσε: «Όλα τα μέρη πρέπει να βλέπουν τα κείμενα της προεδρίας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και αυτό γίνεται συνήθως με την ταυτόχρονη κυκλοφορία μη επεξεργάσιμων εγγράφων PDF σε όλα τα μέρη.

«Το να δίνεται σε ένα μέρος η δυνατότητα επεξεργασίας των εγγράφων αυτών, και μάλιστα σε ένα κόμμα γνωστό για τον στόχο του να ανατρέψει την ιστορική παγκόσμια συμφωνία που έγινε πέρυσι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, υποδηλώνει μια ανησυχητική έλλειψη ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας και σαφώς αντιβαίνει τόσο στο πνεύμα όσο και στους κανόνες αυτής της διαδικασίας», δήλωσε. «Αυτού του είδους η συμπεριφορά από μια προεδρία κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο αυτό το Cop».

Δύο ομάδες – η Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών και οι Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες – αποχώρησαν από μια σημαντική συνεδρίαση το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους από την προεδρία.

Μπέρμποκ: Βρισκόμαστε εν μέσω ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού εξουσίας από μερικά κράτη ορυκτών καυσίμων

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, μιλώντας το Σάββατο πριν από την αποκάλυψη της επεξεργασίας, δήλωσε: «Βρισκόμαστε εν μέσω ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού εξουσίας από μερικά κράτη ορυκτών καυσίμων. Δεν θα επιτρέψουμε οι πιο ευάλωτοι, ιδίως τα μικρά νησιωτικά κράτη, να καταληστεύονται από τους λίγους πλούσιους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, οι οποίοι έχουν, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή την υποστήριξη του προέδρου [του Cop29]».

Μια έκθεση του 2023 από το Δίκτυο Κοινωνικών Επιστημών για το Κλίμα κατέληξε στο συμπέρασμα: «Ένα έθνος είχε υπερμεγέθη ρόλο στην υπονόμευση της προόδου στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, χρόνο με το χρόνο: Η Σαουδική Αραβία. Ο γίγαντας των ορυκτών καυσίμων έχει ένα 30ετές ιστορικό παρεμπόδισης και καθυστέρησης, προστατεύοντας τον εθνικό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα θα επιτύχουν όσο το δυνατόν λιγότερα, όσο το δυνατόν πιο αργά.

«Οι απεσταλμένοι του Ριάντ είναι από τους πιο δραστήριους σε όλα τα κομμάτια των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, πιέζοντας συχνά τις προσπάθειες για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται. «Παρά τις αυξημένες θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία και την πτώση των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων, το Ριάντ έχει δείξει ελάχιστα σημάδια αλλαγής στρατηγικής».

Πηγή: Guardian

Πηγή