Σε Θερμομέτρηση θα υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν αεροπορικώς στην Μαλαισία, ενώ θα εξετάζονται επίσης λύματα από τα αποχωρητήρια αεροσκαφών που φθάνουν στα αεροδρόμιά της από την Κίνα, στο πλαίσιο νέων μέτρων για να αποτραπεί έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μετά τον τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στον οποίο προχώρησε ξαφνικά το Πεκίνο στις αρχές του μήνα.

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ταξιδιώτες που έχουν πυρετό θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2. Τα λύματα θα εξετάζονται για την παρουσία τυχόν νέων παραλλαγών ή υποπαραλλαγών του ιού. Ωστόσο, η υπουργός Υγείας Ζαλίχα Μουστάφα δεν διευκρίνισε από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό πλέον από την 5η Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους ή τεστ αντιγόνων μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, ήδη από τη 2η Ιανουαρίου, θα κάνουν PCR, δηλαδή μοριακή εξέταση, με την άφιξή τους.

Επιπλέον, οι βίζες θα είναι βραχείας διάρκειας, ενώ τα αεροσκάφη από την Κίνα θα φθάνουν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιντσόν. Τα μέτρα προβλέπεται να διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο, αλλά δεν αποκλείεται η παράταση της ισχύος τους.

Σημειώνεται ότι ήδη αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ιταλία, εξετάζουν ανάλογα μέτρα.

Πηγή