Την έντονη αντίδρασή τους στο πολύ-νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν το πρωί της Πέμπτης χαρακτήρισαν τις προβλέψεις του νομοσχεδίου καταφανώς αντισυνταγματικές που καταργούν την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας αφού ένας βασικός πυλώνας άσκησης της κρατικής εξουσίας, αυτή της βεβαίωσης και συλλογής των κρατικών εσόδων, αποκόβεται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

“Καθιερώνονται αδιαφανείς διαδικασίες στελέχωσης και αξιολόγησης του προσωπικού, καταργούνται οι προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για τους εργαζόμενους και εκχωρείται η είσπραξη των εσόδων σε αδιαφανείς μηχανισμούς”, είπε η πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΥΟ κα Ρένα Υφαντή.

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Ομοσπονδίας κα Άννα Πουλάκη τόνισε ότι το μοντέλο της ανεξάρτητης Αρχής που προβλέπεται στο πολύνομοσχέδιο δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο καθώς και ότι οι σχετικές διατάξεις έχουν συνταχθεί υπό τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που με σχεδόν πλήρη αποτυχία επιβάλλει μοντέλα ημιαυτονομίας των φορολογικών αρχών σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕ ΔΟΥ χαρακτήρισε το νέο φορέα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο ως “τραβεστί” που θα λειτουργεί πέρα από τις αρχές ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους αφού θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτος από την επίσημη πολιτεία.

Οι εφοριακοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι ποτέ δεν εκλήθησαν σε διάλογο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για το θέμα της ανεξάρτητης αρχής εσόδων και προειδοποίησαν για νέες κινητοποιήσεις

πηγή: capital.gr