Ελαφριά αύξηση του ποσοστού ανεργίας παγκοσμίως και μια επιβράδυνση της οικονομίας που είναι πιθανό να αναγκάσει περισσότερους εργαζομένους να αποδεχθούν θέσεις εργασίας κακώς αμειβόμενες και χαμηλότερης ποιότητας (που στερούνται εργασιακής ασφάλειας και κοινωνικής προστασίας), προβλέπει η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Συνοπτικά τα ευρήματα της έκθεσης:

  • Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% φέτος συγκριτικά με 2% το 2022, έχοντας δεχθεί πλήγμα από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% το 2023.
  • Η επιδείνωση της αγοράς εργασίας οφείλεται κυρίως στις αναδυόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την άνιση ανάκαμψη της πανδημίας και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αναφέρει επίσης η έκθεση. Όλα μαζί αυτά έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για στασιμοπληθωρισμό (υψηλός πληθωρισμός με χαμηλή ανάπτυξη), για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970.

    «Η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως σημαίνει ότι δεν αναμένουμε οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά την κρίση της COVID-19 να ανακτηθούν πριν από το 2025», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάμανς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Οργάνωσης και συντονιστής της τελευταίας αυτής έκθεσης.

    «Η επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας αποτελεί επίσης σημαντική ανησυχία, καθώς η παραγωγικότητα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανθρώπινη ευημερία».

  • Η πρόοδος στη μείωση των ανεπίσημων θέσεων εργασίας στον κόσμο πιθανόν επίσης να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια.
  • Ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ., στα 208 εκατομμύρια το 2023 (5,8% το ποσοστό ανεργίας παγκοσμίως δηλαδή).  Το μέτριο μέγεθος αυτής της προβλεπόμενης αύξησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στενή προσφορά εργασίας στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει αντιστροφή της μείωσης της παγκόσμιας ανεργίας που παρατηρήθηκε την περίοδο μεταξύ 2020-2022. Σημαίνει επίσης ότι η παγκόσμια ανεργία θα παραμείνει 16 εκατ. πάνω από το σημείο αναφοράς (2019) πριν από την κρίση.
  • Εκτός από την ανεργία, «η ποιότητα της εργασίας παραμένει βασικό μέλημα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «η αξιοπρεπής εργασία είναι θεμελιώδης για την κοινωνική δικαιοσύνη». Μια δεκαετία προόδου στη μείωση της φτώχειας υποχώρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Παρά την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη το 2021, η συνεχιζόμενη έλλειψη καλύτερων ευκαιριών εργασίας είναι πιθανό να επιδεινωθεί, σημειώνει η μελέτη.
  • Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχτούν θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με πολύ χαμηλές αμοιβές, μερικές φορές με ανεπαρκείς ώρες εργασίας.
  • Ο πληθωρισμός θα «ροκανίσει» τους πραγματικούς μισθούς. Καθώς οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τα ονομαστικά εισοδήματα εργασίας, η κρίση κόστους ζωής κινδυνεύει να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Αυτή η τάση έρχεται πέρα ​​από τη σημαντική μείωση του εισοδήματος που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, η οποία σε πολλές χώρες επηρέασε χειρότερα τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί.
  • Σημαντικές διακυμάνσεις στις προοπτικές της αγοράς εργασίας ανάλογα με τις περιοχές:

    * Το 2023 η Αφρική και τα Αραβικά κράτη θα δουν αύξηση της απασχόλησης περίπου 3% ή και περισσότερο. Ωστόσο, με τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας να αυξάνεται, και οι δύο περιοχές είναι πιθανό να δουν τα ποσοστά ανεργίας να μειώνονται μόνο μέτρια (από 7,4 σε 7,3% στην Αφρική και 8,5 έως 8,2% στα αραβικά κράτη).
    * Στην περιοχή Ασίας -Ειρηνικού και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η ετήσια αύξηση της απασχόλησης προβλέπεται να είναι περίπου 1%. Στη Βόρεια Αμερική θα υπάρξουν ελάχιστα ή καθόλου κέρδη στην απασχόληση το 2023 και η ανεργία θα αυξηθεί.
    * Η Ευρώπη και η κεντρική Ασία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, ενώ η απασχόληση προβλέπεται να μειωθεί το 2023, τα ποσοστά ανεργίας τους θα αυξηθούν ελαφρώς, δεδομένης της περιορισμένης ανάπτυξης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

naftemporiki.gr  

Πηγή