Η εταιρεία που διαχειρίζεται την εφαρμογή Instacart, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να κάνουν ψώνια σε καταστήματα λιανικής και να τους παραδίδονται στο σπίτι ή να τα παραλαμβάνουν στο κατάστημα έτοιμα, θα πάψει να απασχολεί προσωπικό σε κάποια από τα καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται, συμπεριλαμβανομένων δέκα εργαζομένων της που συνδικαλίστηκαν, κατά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ.

«Η Instacart απολύει τους 10 υπαλλήλους της που ψήφισαν για να σχηματιστεί το πρώτο και μοναδικό συνδικάτο εργαζομένων της πλατφόρμας σε κατάστημα λιανικής Mariano’s στο Σκόκι (Ιλινόι), εμπνέοντας άλλους υπαλλήλους της να οργανωθούν σε καταστήματα σε όλη τη χώρα», έγραψε ο ιστότοπος Vice χθες Πέμπτη.

Αλλαγή τρόπου λειτουργίας

Την Τρίτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας της. Ορισμένα καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται, δεχόμενη παραγγελίες για λογαριασμό τους, θα φροντίσουν τα πακέτα που παραλαμβάνονται από τους πελάτες στις δικές τους εγκαταστάσεις να ετοιμάζονται από δικούς τους υπαλλήλους, όχι «αγοραστές-διανομείς» της Instacart.

Εξαιτίας αυτής της μεταβολής, «θα μειώσουμε τη δραστηριότητά μας σε ορισμένα καταστήματα τους επόμενους μήνες. Γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για πολλούς» εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού «και θα κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους», συμπλήρωσε η εταιρεία.

Μετακινήσεις και αποζημιώσεις

Προβλέπει μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλα καταστήματα και αποζημιώσεις για όσους θα απολυθούν.

Σύμφωνα με επιστολή εργατολόγου που την εκπροσωπεί, την οποία μεταφόρτωσε στον ιστότοπό του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Πέμπτη, η Instacart θα πάψει να απασχολεί 1.800 εργαζομένους που πακετάρουν παραγγελίες μέσα σε καταστήματα, δίνοντάς τους αποζημιώσεις ύψους από 250 ως 750 δολάρια, ανάλογα με την προϋπηρεσία.

«Αυτή η μετάβαση θα έχει προφανώς επίπτωση στα 10 μέλη του συνδικάτου United Food and Commercial Workers που εργάζονται στο κατάστημα Mariano’s στο Σκόκι», ανέφερε ο δικηγόρος της Instacart στην επιστολή, που απευθύνεται στον γραμματέα του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου.

Η επιλεγόμενη «gig economy», ή «task-based economy», με άλλα λόγια η οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης, στην οποία οι αμοιβές είναι χαμηλές και εξαρτώνται από το προσφερόμενο έργο κάθε φορά, διχάζεται ανάμεσα σε εταιρείες και μέρος των εργαζομένων που προτιμούν την ευελιξία που συνεπάγεται από τη μια και, από την άλλη, τους εργαζομένους και τα συνδικάτα που αξιώνουν σταθερότητα και καλύτερες συνθήκες απασχόλησης.

Απεργία αγοραστών – διανομέων

Οι αγοραστές-διανομείς της πλατφόρμας Instacart κατέβηκαν σε απεργία σε πολλές αμερικανικές πόλεις την άνοιξη, αξιώνοντας προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού και αποζημιώσεις.

Η Instacart απέκτησε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που ώθησε πολλούς καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους μέσω διαδικτύου προκειμένου να τους παραδίδονται χωρίς να πηγαίνουν σε καταστήματα.

Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είχε έσοδα 200 εκατ. δολαρίων τον Οκτώβριο, με τη συνολική της αξία να φθάνει τα 17,7 δισεκατομμύρια. Φέρεται να ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP
 

Πηγή