Οι λίστες πλειστηριασμών των τραπεζών – Τα πρώτα 10.000 ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί

  Εμπορικά ακίνητα, πολυτελή διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες θα βγάλουν πρώτα στο «σφυρί» οι τράπεζες. Οι λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κακοπληρωτές» είναι έτοιμες και τα προγράμματα πλειστηριασμών έχουν πάρει ήδη την άγουσα προς τους ιδιοκτήτες-δανειολήπτες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος», σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής, έως το τέλος του έτους θα εκποιηθούν περίπου 500 με 700 εμπορικά –κυρίως- ακίνητα και στόχος είναι μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2017 να έχουν εκπλειστηριαστεί 5.000 ακίνητα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής, έως το τέλος του έτους θα εκποιηθούν περί τα 500 με 700 εμπορικά κυρίως ακίνητα, και στόχος είναι μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2017 να έχουν εκπλειστηριαστεί 5.000 ακίνητα.

Οι τραπεζίτες επιμένουν ότι δεν έχουν πρόθεση να εκποιήσουν ακίνητα πρώτης κατοικίας που ανήκουν σε δανειολήπτες συνεργάσιμους ή να «πετάξουν» οικογένειες με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα στο δρόμο. Ωστόσο στέλνουν σαφές μήνυμα προς όλους τους κατά σύστημα κακοπληρωτές ότι το «πάρτι τελείωσε».

Εξάλλου μνημονιακή συμφωνία δεν εξαιρεί ούτε την πρώτη κατοικία από τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 140.000 ευρώ δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη.

Πλέον δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση κινδυνεύουν να δουν το ακίνητό τους να βγαίνει στο «σφυρί».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το Έθνος, και ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας που θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ανά κατηγορία δανειοληπτών.

Ο «χάρτης» των κακοπληρωτών

Να σημειωθεί ότι από τη χαρτογράφηση των δανείων, «κόκκινων» και μη, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 15.000 είναι τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, περί τις 70.000 τα «κόκκινα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σχεδόν 400.000 τα «κόκκινα» στεγαστικά.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν πάνω από 1,9 εκατ. «κόκκινα» καταναλωτικά και κάρτες και 290.000 «κόκκινα» δάνεια ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι περίπου 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικά κακοπληρωτές εκ των οποίων το 50% είναι ιδιώτες και το υπόλοιπο 50% επιχειρηματίες.

πηγή: newmoney.gr