Ψάξτε τους... φιλοξενούμενούς σας πριν υποβάλετε το Ε1

  Διασταυρώσεις για να εντοπίσει … «μαϊμού» φιλοξενούμενους, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και ζητά από τους φορολογούμενους να δηλώσουν εφέτος σε ποιους πραγματικά έχουν παραχωρήσει στέγη για να ζουν. Στο νέο έντυπο Ε1 που θα υποβληθεί μετά το Πάσχα θα υπάρχει και πρόσθετος κωδικός, για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αν φιλοξενούν και ποιους.

Αιτία του κακού είναι ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εμφανίζονταν να ζουν σαν φιλοξενούμενοι, χωρίς δικό τους σπίτι. Ωστόσο ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10% στα τελευταία 4 χρόνια, από τότε που οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν να καταβάλλουν «κοινωνικό μέρισμα». Αυτό κάνει πολλούς στο υπουργείο Οικονομικών να υποψιάζονται ότι πολλοί δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» για να γλιτώνουν φόρους, εν αγνοία μάλιστα ανυποψίαστων φορολογουμένων που εμφανίζονται σαν να τους φιλοξενούν. Στην ΗΔΙΚΑ μάλιστα διερευνούν καταγγελίες ανθρώπων που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα, γιατί ανακάλυψαν ξαφνικά ότι εμφανίζονται να φιλοξενούν ανθρώπους -που δεν γνωρίζουν καν- των οποίων τα εισοδήματα συναθροίστηκαν με τα δικά τους.

Για τον σκοπό αυτό η ΑΑΔΕ πρόσθεσε δύο νέους πεδία στο Ε1, με τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2. Στο εξής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους φορολογουμένους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση, εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8 (εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αρκετοί φορολογούμενοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι για να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1 δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικίας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης.

Αυτό φαίνεται τώρα να αλλάζει, αφού θα μπορεί να διασταυρωθεί. Ωστόσο και αρκετοί ιδιοκτήτες φαίνεται να επιλέγουν να δηλώνουν ως φιλοξενουμένους τους ενοικιαστές για να αποφύγουν τον φόρο μισθωμάτων για τα ενοίκια που εισπράττουν και υπολογίζεται με συντελεστές από 15% έως και 45%.