Τουλάχιστον μέχρις τις 22 Δεκεμβρίου θα παραμείνει υπό κράτηση η Εύα Καϊλή καθώς πήρε αναβολή η λήψη της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ενώ ο Νίκολο Φίγκα-Ταλαμάγκα θα αφεθεί ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Αυτό που μένει να φανεί από την πλευρά των Τζιόρτζι και Παντσέρι, είναι να φανεί εάν θα κάνουν έφεση στη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου. Έχουν περιθώριο 24 ωρών για να κάνουν έφεση και να παρουσιαστούν ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες.

Πάντως, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με το τεράστιο ποσό που βρέθηκε στο διαμέρισμα των Βρυξελλών και τις απαντήσεις πρέπει να δώσει ο σύντροφός της, ο οποίος σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα φαίνεται να συνεργάζεται με τις αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ ευρωπαϊκών μέσων, στην απολογία του ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι φέρεται να έχει επιβεβαιώσει τη βάση των κατηγοριών που τον βλέπουν να εμπλέκεται στο Qatargate. «Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν», φέρεται να έχει πει σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα με τίτλο «Ο Τζιόρτζι ομολογεί ενώπιον των αρχών- ”Αλλά τώρα ελευθερώστε την σύντροφό μου”», μετά τη σύλληψή του παραδέχθηκε τις ευθύνες του, δηλώνοντας ότι γνώριζε ότι κινήθηκε παράνομα. Προσπάθησε όμως να προστατεύσει τη σύντροφό του Εύα Καϊλή επιζητώντας να αποφυλακιστεί. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Τζιόρτζι επιβεβαίωσε τον κεντρικό ρόλο του Παντσέρι, αλλά και ότι ο δικός ρόλος του ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα.

Επίσης, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Τζιόρτζι ενοχοποιεί τον Μαρκ Ταραμπέλα, τον Βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή στο σπίτι του οπαίου είχε πραγματοποιηθεί έρευνα παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο, αλλά δεν επιβεβαιώνει ανάμειξη της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Μαρία Αρένα.

Στο μεταξύ χθες έγιναν γνωστά δύο στοιχεία όσον αφορά το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο Qatargate. Το πρώτο αφορά την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας της κρατικής ασφάλειας του Βελγίου, η οποία φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει από το 2021, και μάλιστα με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών άλλων πέντε χωρών. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Le Soir, σύμφωνα με το οποίο τον Ιούλιο του 2022 αποχαρακτηρίστηκε ο φάκελος και ξεκίνησε η δικαστική έρευνα.

Το άλλο αφορά τον κεντρικό ρόλο του Παντσέρι στο σκάνδαλο, καθώς σύμφωνα με την La Repubblica, έπειτα από υποκλοπές τουλάχιστον έξι μηνών, διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος είχε μεγάλα ποσά που χρησιμοποιούσε για να επηρεάζει τους μηχανισμούς του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με αποφάσεις που αφορούσαν το Κατάρ και πιθανόν το Μαρόκο. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του ήταν λιγότερα από αυτά που ανέμεναν, γεγονός που υποδεικνύει ότι είχε προλάβει να τα χρησιμοποιήσει στο μεσοδιάστημα. Πρόκειται για ένα δομημένο σύστημα που τα ιταλικά μέσα ονομάζουν «σύστημα Παντσέρι».

Παράλληλα, χθες έγινε γνωστό ότι η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων της εισαγγελίας του Μιλάνου ελέγχει τις κινήσεις επτά τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της έρευνας κατά της διαφθοράς, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί φέρονται να ανήκουν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, στον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον Λούκα Βιζεντίνι, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων La Presse, η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας φέρεται να εντόπισε τραπεζική θυρίδα του Παντσέρι, η οποία περιείχε 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

naftemporiki.gr

Πηγή