Ούτε λιτότητα επιθυμεί, ούτε πλεονάσματα της τάξης του 3,5% υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζέρι Ράις, ο οποίος απέρριψε ότι υπάρχουν διαφωνίες στο ΔΝΤ αναφορικά με το Ελληνικό Πρόγραμμα και τους σχεδιασμούς για την Ελλάδα. Ουσιαστικά το Ταμείο πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι ρεαλιστικό και αποτελεί συνταγή για περαιτέρω λιτότητα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://mignatiou.com, με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι το ΔΝΤ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη λιτότητα στους Ευρωπαίους και στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας στο Ταμείο είναι εκνευρισμένοι αλλά και θυμωμένοι με τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων. Είναι σημαντική της διάστασης απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων η δήλωση του κ. Ράις ότι η απόφαση του Eurogroup «δεν αρκεί για να καταστήσει το χρέος βιώσιμο σε βάθος χρόνου».
Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη για τις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και των ελληνικών αρχών αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Ράις έδωσε μακροσκελή απάντηση και υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ESM είναι συμβατές μόνον με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ». Είναι χαρακτηριστικό ότι επανέλαβε με επιμονή για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο στόχος του 3,5% δεν είναι επιλογή του Ταμείου. Θέλουμε, είπε, πρόγραμμα που να βασίζεται σε πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και τόνισε πως μόνο ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός. Δεν ζητάμε λιτότητα, επανέλαβε.
Ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι το Ταμείο θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) ως «κομμάτι» της έκθεσης για το άρθρο 4, που θα συζητηθεί εκτός απροόπτου από το Δ.Σ. τον Ιανουάριο. Διευκρινίζεται ότι εάν το ζητήσει η κ. Λαγκάρντ, η έκθεση θα συζητηθεί και πιο νωρίς.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Η έκθεση δεν θα έχει μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο θα στηριχθεί στα ευρήματα που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το ύψος των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ράις «εφόσον οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα στόχο 3,5% τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιόπιστα μέτρα». Υπογράμμισε με έμφαση ότι για να λάβει μέρος το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα «θα πρέπει να διασφαλίσει πως αυτό βασίζεται σε αξιόπιστους στόχους και πολιτικές».
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου για τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και αν αυτές θα οδηγήσουν σε αποχώρηση του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι «σε κάθε πρόγραμμα υπάρχουν διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί κατέχονται με διαφορετικές απόψεις οι οποίες συζητούνται και τελικά επιτυγχάνεται συμφωνία. Είμαστε στη φάση που έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε καθημερινή βάση και θέλουμε όλοι να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν».
Ο κ. Ράις δεν είπε πότε θα επιστρέψει η Αποστολή του Ταμείου και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Επίσης είπε ότι το ΔΝΤ «μιλάει με μία φωνή» στην ερώτηση μας εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μέσα στο Ταμείο για το θέμα της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος απάντησε και στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποοίος είπε ότι το ΔΝΤ στο Eurogroup πίεσε την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων.
Ο κ. Ράις απέφυγε να μιλήσει για όσα συνέβησαν στο Eurogroup και τόνισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει τον στόχο για πλεόνασμα 1,5%. Τόνισε: «Δεν νομίζω πως υπάρχει αμφιβολία για τη θέση μας. Προτιμούμε το στόχο του 1,5% διότι είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τους Έλληνες. Θέλουμε μια λύση για το χρέος που να σχετίζεται με αυτό το στόχο. Το περιεχόμενο του προγράμματος του ESM είναι θέμα της Ελλάδος και των Ευρωπαίων».
πηγή: imerisia.gr