Ο κ. Τσακαλώτος με την παρέμβασή του αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις (τις απέδωσε μεταξύ άλλων στα δύσκολα νομοσχέδια, αλλά και στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών), ενώ παραδέχτηκε και πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι υφεσιακά.

«Σε μία εβδομάδα, δέκα μέρες θα ξέρουμε τί θα πάρουμε στο χρέος, τί θα πάρουμε στην πρώτη εκταμίευση, αν θα είναι καλή η συμφωνία», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών και μεταξύ άλλων σημείωσε:

Για το λεγόμενο «μακροχρόνιο» στάδιο ρύθμισης του χρέους, έκανε λόγο για πρόταση του ΔΝΤ, που προβλέπει ένα είδος «αυτόματης» ρύθμισης – δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Περιορίστηκε να πει μόνο ότι θα πρόκειται για «ένα είδος «συμμετρίας» με τον «αυτόματο μηχανισμό» λήψης νέων μέτρων που προβλέπεται τώρα αναφορικά με το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Θεωρούν ότι πρέπει να είναι ο ίδιος αυτοματισμός για το χρέος», πρόσθεσε.

Για τα υπό έγκριση μέτρα: Δεν είναι καινούρια: το μνημόνιο που ψηφίσαμε όλοι το προέβλεπε. Σημείωσε πως «η κυβέρνηση προσπάθησε στην διαπραγμάτευση να αμβλύνει τις επιπτώσεις, καθώς έναντι της βασικής ιδέας των Θεσμών για λήψη δύο-τριών μέτρων με μεγάλη απόδοση, εμείς αποφασίσαμε να πάρουμε πολλά με μικρότερη απόδοση». Και συνέχισε:

«Λέγανε αύξηση φορολογίας στην ενέργεια από 13% στο 23%. Δεν το επιλέξαμε. Ούτε περισσότερη μείωση των συντάξεων που ήθελε το ΔΝΤ. Ζητήσανε μεγαλύτερη μείωση αφορολόγητου (στις έξι χιλιάδες)».

Για τον λεγόμενο υπερταμείο: «Εχω ακούσει πολλές ανακρίβειες, από πολλούς ανθρώπους και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για το Ταμείο. επιέξαμε το βάθος χρόνου των 99 ετών. Οχι μόνο επειδή είναι συνήθης τακτική. Αλλά και επειδή θεωρούμε ότι όσο μεγαλύτερος ο χρόνος τόσο μικρότερη είναι η πίεση και θα μπορείς να κρατήσεις περιουσιακά στοιχεία. Η επιλογή αυτή διασφαλίζει να αναζητήσουμε περιβάλλον «ιδανικών συνθηκών» για αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα. Τα έσοδα να προκύψουν από σωστή διαχείριση και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Χρειάζεται και η έγκριση του υπουργού. Δεν ισχύει αυτό που λέτε πως ό,τι μπαίνει εκεί είναι μόνο για ιδιωτικοποίηση.

Για τον λεγόμενο «κόφτη»: «Ούτε ο μηχανισμός είναι της επιλογής μας. Δεν είναι ο καλύτερος που θα μπορούσε, αλλά έχει ασφαλιστικές δικλείδες για διορθώσεις.