Τσίπρας: 617 εκ. ευρώ σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους- Αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

    Την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και συγκεκριμένα όσων λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται με προσφυγικές ροές ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως θα διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 850 ευρώ και τα αντίστοιχα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Μεγαλύτερη ενίσχυση θα λάβουν όσοι δικαιούχοι παίρνουν μικρότερες συντάξεις και μικρότερη όσοι βρίσκονται σε ανώτερο «κατώφλι» με κατώτατο όριο παρόλ’ αυτά τα 300 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το κονδύλι για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα προέλθει από την υπεραπόδοση των εσόδων που επιτεύχθηκε και δεσμεύτηκε πως κάθε ευρώ που θα πλεονάζει, θα δίνεται προς ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των νησιών στα οποία πέφτει το προσφυγικό βάρος και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τονίζοντας πως η ελάφρυνση του χρέους κατά 42,5 δις ευρώ αποτελεί ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και από την επιτροπεία στο μέλλον.

Ο ίδιος υπογράμμισε και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει ή θα λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη και έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση.

Αναφέρθηκε στην ένταξη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ προανήγγειλε την άμεση πρόσληψη 5.000 ατόμων προκειμένου να καλυφθούν κενά στα νοσοκομεία.