Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε σήμερα η Wall Street, με τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να δίδουν την χαριστική βολή και να σκορπίζουν πανικό, παγιώνοντας πλέον την επόμενη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Το πλήγμα έγινε ακόμη πιο έντονο από τη στιγμή που οι επενδυτές ξαφνιάστηκαν αρνητικά, καθώς περίμεναν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει ήδη φθάσει στο απόγειό της.  

Ο Dow Jones βούλιαξε 1.276,37 μονάδες ή 3,94% κλείνοντας στις 31.104,97 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,32% στις 3.932,69 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατακρημνίστηκε 5,16% στις 11.633,57 μονάδες. Περισσότερες από 490 μετοχές του δείκτη S&P 500 σημείωσαν πτώση, με αυτή του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta, να διολισθαίνει άνω του 9%. 

Η σημερινή πτώση εξανέμισε όλα τα κέρδη από το πρόσφατο ράλι των μετοχών, οδηγώντας το δείκτη S&P 500 κοντά στο κλείσιμο της 6ης Σεπτεμβρίου των 3.908 μονάδων και κάνοντας κάποιους συναλλασσόμενους να κάνουν λόγο για επιστροφή στα επίπεδα των μέσων Ιουνίου, όταν ο δείκτης υποχώρησε στις 3.700 μονάδες. 

«Πιστεύω ότι επιστρέφουμε στα χαμηλά του Ιουνίου. Το επίπεδο των 3.900 μονάδων είναι πλέον προ των πυλών με το δείκτη S&P 500 να διολισθαίνει κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών», αναφέρουν αναλυτές. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 8,3% σε ετήσια βάση έναντι των προβλέψεων που έκαναν λόγο για 8% από το 8,5% του Ιουλίου, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν 0,1% αφού είχε παραμείνει στάσιμος τον Ιούλιο και οι προβλέψεις τον τοποθετούσαν σε πτώση 0,1%. 

Η διάψευση των ελπίδων ήταν ακόμη πιο «ηχηρή» στην ανάγνωση των στοιχείων για το δομικό πληθωρισμό, που επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, οπότε εκτινάχθηκε στο 6,3% από το 5,9% του αμέσως προηγούμενου μηνός, νούμερο που προοιωνίζεται ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. 

Το sell off ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για τις μετοχές τεχνολογίας και γενικότερα υψηλής ανάπτυξης. Η μετοχή της Cloudflare υποχώρησε περισσότερο από 10%, ενώ της Unity Software βούλιαξε 13,4%, ενώ της Carvana κατέγραψε πτώση 13%.

Με βάση το κλείσιμο της Τρίτης, ο S&P 500 βρίσκεται 8% πάνω από το χαμηλό που άγγιξε στις 17 Ιουνίου, ενώ ο Dow βρίσκεται 5% πάνω από το χαμηλό του 2022 που άγγιξε την ίδια ημέρα. 

Τα υψηλότερα του αναμενομένου νούμερα για τον πληθωρισμό όχι μόνο παγιώνουν μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης από την Federal Reserve στη συνεδρίαση της 20ης – 21ης Σεπτεμβρίου, αλλά βάζουν στο τραπέζι και μία ακόμη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση της τάξης των 100 μονάδων βάσης. Αναλυτές της Nomura άφησαν ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης των 100 μονάδων βάσης, για να μην γίνει ο πληθωρισμός μόνιμο συνοδευτικό στοιχείο της αμερικανικής οικονομίας.  

Πηγή