Με μόλις επτά ημέρες διαπραγμάτευσης να απομένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, ο S&P υποχωρεί κατά 21% από την αρχή του έτους, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ένα τοξικό μείγμα υψηλού πληθωρισμού και μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τη Federal Reserve θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Η τελευταία φορά που ο S&P 500 είχε υποχωρήσει τόσο πολύ τους πρώτους έξι μήνες κάθε έτους ήταν το 1970, επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ένα πληθωριστικό σοκ τύπου της δεκαετίας του 1970 θα μπορούσε να οδηγήσει τον δείκτη να καταρρεύσει περίπου 33% από τα σημερινά επίπεδα στα 2.525 εν μέσω στασιμότητας με υψηλότερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale , Manish Kabra.

Ο πραγματικός κίνδυνος, αντίστοιχος με το 1970, λέει η Societe Generale, είναι ότι εάν οι επενδυτές αρχίσουν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι αγορές μετοχών αρχίζουν να επικεντρώνονται στο πραγματικό αντί στο ονομαστικό επιτόκιο κερδών ανά μετοχή, το οποίο για φέτος είναι πιθανό να είναι αρνητικό.

Ο S&P 500 βυθίστηκε σε bear market στις αρχές της περασμένης εβδομάδας προτού ανακάμψει έντονα την Τρίτη, ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξαν ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι βραχύβια.

Οι traders προετοιμάζονται σήμερα για την κατάθεση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία, όπου αναμένεται να ενισχύσει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές.

naftemporiki.gr

Πηγή