Προχωρούν οι διαδικασίες για την ετοιμασία των σχετικών εφαρμογών άμεσων διασταυρώσεων που θα συμβάλλουν στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζεται στενά με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου οι σχετικοί έλεγχοι να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται ανά εξάμηνο με τα πρόστιμα για τους παραβάτες:

  • να κυμαίνονται από 250 έως και 1.000 ευρώ στην περίπτωση που το όχημα διαπιστωθεί ότι είναι ανασφάλιστο. Ειδικότερα, το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ  για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, σε 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και σε 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • να είναι ίσα με τα τέλη κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) για τα ανασφάλιστα οχήματα, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
  • να ανέρχονται σε 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος.

Η επιστροφή τους πραγματοποιείται μετά την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Δυνατότητα ένστασης και επαναληπτικοί έλεγχοι

Με βάση τον νόμο, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται εντός 30 εργάσιμων ημερών.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπίστωση της παράβασης, διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα έως 3 μηνών από την επιβολή του προστίμου.

Πότε αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας

Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει εκ νέου συμμορφωθεί, εκτός από το πρόστιμο που επιβάλλεται, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος.

Τα παραπάνω επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Τι ισχύει για όσους παραβιάσουν την ακινησία

Το πρόστιμο για όσους εντοπιστούν να κυκλοφορούν οχήματα τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ και εφόσον ο παραβάτης εντοπιστεί εκ νέου εντός τριετίας να κινεί το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φθάνει στις 30.000 ευρώ, αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Πηγή