Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ρομπότ Unitree έχει δημιουργήσει ένα ανδροειδές που εκτελεί ακροβατικές κινήσεις. Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το ασημί-γκρι ρομπότ G1 σκύβει ελαφρώς και στη συνέχεια εκτοξεύεται πριν περιστραφεί προς τα πλάγια στον αέρα.
Το ρομπότ πιάνει τον εαυτό του κυρίως με το αριστερό του πόδι και σταθεροποιείται σχεδόν αμέσως καθώς το άλλο πόδι έρχεται σε επαφή με το πάτωμα. Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι σε πλήρη ταχύτητα, είναι ακόμα πιο μαγευτικό σε αργή κίνηση, ιδιαίτερα με την ευκολία με την οποία το ρομπότ φαίνεται να ισορροπεί και να διορθώνει τον εαυτό του μετά την προσγείωση.
Το G1 σχεδιάστηκε για να εκτελεί ακροβατικές κινήσεις και όταν παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο έκανε μια ανάποδη τούμπα. Για να διδάξει στο G1 τις νέες κινήσεις η εταιρεία αναβάθμισε κυρίως τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιούσε για να κάνει το λογισμικό πιο γρήγορο και πιο… ευαίσθητο όπως ανέφεραν.
«Η πλάγια κίνηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαίδευσης ενισχυτικής μάθησης» εξήγησαν. Η ενισχυτική μάθηση είναι μια βασική τεχνική του τομέα της μηχανικής μάθησης στην τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιείται για να διδάξει στα ρομπότ πώς να πλοηγούνται και να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο. Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποίησε η εταιρεία ρομποτικής Figure για να εκπαιδεύσει τα ρομπότ της ώστε να κινούνται με πιο ανθρώπινο τρόπο.
Το G1 μπορεί να κάνει περισσότερα από τα ακροβατικά. κατά τη διάρκεια επίδειξης πολεμικών τεχνών, αφόπλισε έναν αντίπαλο που κρατούσε ρόπαλο. Μετά από μια σειρά από προσποιήσεις με τα χέρια του το ρομπότ εκτέλεσε ένα περιστροφικό λάκτισμα που έστειλε τη σκυτάλη να πετάξει από τα χέρια του αντιπάλου του.
Η ελαφριά και συμπαγής μορφή του ρομπότ το βοηθά να εκτελεί ακροβατικές κινήσεις με ευκολία. Το G1 έχει ύψος λίγο περισσότερο 1,3 μέτρα και ζυγίζει μόνο 35 κιλά. Το G1 διαθέτει επίσης κάμερα 3D ανίχνευσης και εμβέλειας φωτός (LIDAR) και κάμερα βάθους, η οποία του δίνει θέα 360 μοιρών του περιβάλλοντός του. Ίσως το πιο σημαντικό, ενσωματώνει 23 βαθμούς ελευθερίας, ένα μέτρο του αριθμού των αρθρώσεων ή των αξόνων κίνησης που διαθέτει το ρομπότ. Το G1 μπορεί επίσης να περπατήσει και να τρέξει με ταχύτητα έως και 2 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Naftemporiki.gr