Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο της Reputation Pharma 2025 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης. Ωστόσο, οι έρευνες για τη φήμη των φαρμακευτικών δείχνουν ότι οι εταιρείες πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην επικοινωνία τους με τον πολίτη και όχι στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και στα βραβεία.
Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει στην έρευνα και την καινοτομία και έχει αυξήσει από 1,26% σε 1,49% του ΑΕΠ τις ενισχύσεις στους συγκεκριμένους τομείς. Όπως είπε, το 50% των ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης παράγονται στην Ελλάδα και στο σύνολο η Ελλάδα παράγει το 10% της πανευρωπαϊκής παραγωγής.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να πρωταγωνιστήσει διεθνώς ενώ, σημείωσε ότι η πολιτεία λαμβάνει πρωτοβουλίες για τον συμψηφισμό του clawback που επηρεάζει δυσμενώς την αγορά.
Αναφορικά με τη εικόνα της φαρμακοβιομηχανίας στο ευρύ κοινό, η έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι τόσο καλή. Παρουσιάζοντας τη μελέτη της MRB ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαύρος επεσήμανε ότι οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να εστιάσουν στην ΕΚΕ και στις βραβεύσεις και να εμπλακούν στην κοινωνία ως εταιρικοί συμπολίτες γιατί ο Έλληνας δεν λειτουργεί πια με το ρήμα πείθομαι αλλά με το εμπιστεύομαι.
Νέες θεραπείες
Πολύ χαμηλά στη λίστα των μελετών είναι η φήμη του υπουργείου Υγείας και γι’ αυτό ευθύνονται ζητήματα πρόσβασης των ασθενών, αυξήσεις τιμών των φαρμάκων καθώς και η φημολογία ότι εισέρχονται λιγότερα νέα φάρμακα στην Ελλάδα, κάτι που κατέρριψε η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας Νάντια Γκογκοζώτου εξηγώντας ότι από το 2022 που οι παραπομπές για νέες εντάξεις σκευασμάτων ήταν σχεδόν 180 (το 25% να αφορά σε πρωτότυπα και ορφανά και το 37% σε γενοσημα), περάσαμε στις 240 περίπου νέες παραπομπές για το 2023 (το 30% αφορά σε πρωτότυπα και ορφανά ενώ το 50% σε γενοσημα). Παρόμοια ήταν τα ποσοστά και για το 2024.
Ενώ το 1ο τρίμηνο του 2025, η Επιτροπή έχει ήδη λάβει και εντάξει στις διαπραγματεύσεις 17 πρωτότυπα και ορφανά σκευάσματα και 33 γενοσημα. Η εκτίμηση είναι ότι κι αυτήν τη χρονιά θα κινηθούν σε παρόμοια ποσοστά με το 2024. Ήδη το πρώτο τρίμηνο έχουν περάσει περίπου 70 φάρμακα από την Επιτροπή και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για βιοομοειδή, υβριδικά και καλώς καθιερωμένης χρήσης σκευάσματα. Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον η Επιτροπή να ενταχθεί σε έναν Ενιαίο Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.