Οι βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία στιγματίστηκαν από «πιέσεις» επί των ψηφοφόρων και δυσμενείς για την αντιπολίτευση συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσαν οι διεθνείς παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας.

Στις εκλογές επικράτησε το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα, με τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση να καταγγέλλει νοθεία.

Η ψηφοφορία στην χώρα αυτή του Καυκάσου «κηλιδώθηκε από τις ανισότητες (μεταξύ των υποψηφίων), πιέσεις και εντάσεις», σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του ΝΑΤΟ και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τον ευρωβουλευτή Αντόνιο Λόπεθ-Ιστούριθ Γουάιτ, οι εκλογές αυτές είναι «η απόδειξη της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας» στη Γεωργία.

«Παραποιημένες» οι εκλογές

«Δεν αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα αυτών των παραποιημένων εκλογών», δήλωσε το Σάββατο η Τίνα Μποκουτσάβα, επικεφαλής του Ενιαίου Εθνικού Κινήματος –ενός εκ των κομμάτων αντιπολίτευσης-, κάνοντας λόγο για «κλοπή από τον γεωργιανό λαό».

Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνταν κρίσιμες, κρίνοντας εάν η πρώην σοβιετική Δημοκρατία θα στραφεί προς τη Δύση ή προς τη Ρωσία, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με το κλείσιμο της κάλπης, όλες οι πλευρές έσπευσαν να δηλώσουν πως επικράτησαν στις εκλογές. Μάλιστα, η αντιπολίτευση κάλεσε το κυβερνών κόμμα να παραδεχτεί την ήττα του.

Τα exit polls που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία έδιναν εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα: σε ένα από αυτά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο φερόταν να κερδίζει με άνεση, ενώ δύο άλλα προέβλεπαν ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε μια πρώτη αντίδραση, δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή Γεωργία» κερδίζει με 52% «παρά τις προσπάθειες νόθευσης των εκλογών και χωρίς τις ψήφους της διασποράς». Νωρίτερα, η πρόεδρος της Γεωργίας έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας» σε εκλογικά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, έσπευσε να συγχαρεί το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα της Γεωργίας για τη «συντριπτική νίκη» του στις εκλογές. «Οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους» ανέφερε.

Γεωργία: Σε κλίμα πόλωσης οι κρίσιμες κάλπες το Σάββατο. Διακυβεύεται το ευρωπαϊκό της μέλλον;

Πηγή