Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε εμπορικό πλοίο, στον θαλάσσιο χώρο περίπου 21 ναυτικά μίλια δυτικά από την Μόκα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey.

Ένας πύραυλος έπεσε στο νερό και ένας δεύτερος εξερράγη στον αέρα, ενημέρωσε το πλήρωμα του εμπορικού σκάφους την Ambrey.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν μισό ναυτικό μίλι μακριά από το πλοίο.

Σύμφωνα με το Reuters, το εμπορικό πλοίο είχε απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (automatic identification system, AIS).

Η εταιρεία Ambrey δήλωσε ότι «ερευνά» το κατά πόσον το σκάφος αυτό ανταποκρίνεται στο «προφίλ των στόχων των Χούθι».

Οι επιθέσεις των Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν από τον Νοέμβριο επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες οδούς της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Στις δεκάδες επιθέσεις τους, οι Χούθι έχουν βυθίσει δυο εμπορικά πλοία, έκαναν κατάληψη σε ένα τρίτο και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ναυτικούς.

Η εκστρατεία τους είχε συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα τα κόστη ασφάλισης των πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα, εξωθώντας εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών να στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, εκτελώντας δρομολόγια πολύ πιο χρονοβόρα και δαπανηρά.

Από τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ, σε αρκετές περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία και την υποστήριξη διεθνούς συνασπισμού, διεξάγουν πλήγματα στο έδαφος της Υεμένης με σκοπό να μειώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν.

Πηγή