Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είπε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Κίνα δεν θα πουλήσει όπλα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών, δήλωσε ο Ζελένσκι την Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία. Δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η συνομιλία με τον Σι.

«Μου έδωσε τον λόγο του»

“Είχα μια σοβαρή συζήτηση με τον (ηγέτη) της Κίνας. Είπε ότι δεν θα πουλήσει κανένα όπλο στη Ρωσία. Θα δούμε αν είναι (ένας) έντιμος άνθρωπος δεν θα το κάνει, γιατί μου έδωσε (τον) λόγο του”, δήλωσε ο Ζελένσκι στα αγγλικά.

Ο Μπάιντεν παρενέβη μόλις ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας: “Παρεμπιπτόντως, η Κίνα δεν προμηθεύει όπλα, αλλά την ικανότητα να παράγει αυτά τα όπλα και τη διαθέσιμη τεχνολογία για να το κάνει, οπότε στην πραγματικότητα βοηθάει τη Ρωσία”.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εάν το Κίεβο και η Κίνα είχαν τις ίδιες απόψεις για την ειρήνη θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος μεταξύ τους και ότι εάν το Πεκίνο είχε μια εναλλακτική άποψη, θα μπορούσε να προετοιμάσει μια εναλλακτική “ειρηνευτική φόρμουλα”.

Ο Ουκρανός ηγέτης έχει προωθήσει το όραμά του για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο αποκαλεί “ειρηνευτική φόρμουλα”.
Η Ελβετία έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει διεθνείς αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες και οργανισμούς αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια σύνοδο κορυφής για να προσπαθήσει να φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία.

Η τελευταία δημόσια γνωστή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ζελένσκι και του Σι έγινε τον Απρίλιο του 2023, η μόνη τέτοια επικοινωνία μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας.

Πηγή: Reuters

Πηγή