Σε βαριές καταγγελίες για σκιώδεις διορισμούς και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος μέσω αμοιβών χιλιάδων ευρώ σε υποτίθεται «άμισθα» στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΟΕΔΜΑ), επί θητείας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αγευνάκη καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση.

Τα έργα και τις ημέρες του Λευτέρη Αυγενάκη έφεραν στη Βουλή 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση την οποία υπογράφει πρώτος ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οι ερωτώντες βουλευτές εστίασαν την κριτική του στο ότι παρά τη σχετική υπουργική Απόφαση που προβλέπει ρητώς τον άμισθο χαρακτήρα του Προέδρου της ΟΕΔΜΑ «από το 2021 και μετά αναρτήθηκαν στη Διαύγεια συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές χιλιάδων ευρώ προς το πρόσωπό του».

Ο διορισμός του αδερφού της συζύγου

Ταυτόχρονα αποκάλυψαν ότι από το 2021 μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΔΜΑ διορίστηκε ο αδερφός της συζύγου του κ. Αυγενάκη, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού o ανωτέρω διορισμός έγινε «χωρίς να γίνουν γνωστά τα κριτήρια της επιλογής και η σχέση του συγκεκριμένου προσώπου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό».

«Ο εξ αγχιστείας συγγενής του πρώην Αναπληρωτή  Υπουργού Αθλητισμού φαίνεται πως διορίστηκε επίσης Υπεύθυνος Εθελοντών του Ράλι Ακρόπολις, λαμβάνοντας για υπηρεσίες μόλις 30 ημερών πολλές χιλιάδες ευρώ» προσθέτουν οι ερωτώντες βουλευτές και συμπληρώνουν ότι «υπέρογκες αμοιβές φαίνεται να έχουν λάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στελέχη της ΟΕΔΜΑ». Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι γεννώνται «σοβαρές υπόνοιες παράτυπης οικονομικής διαχείρισης, παράνομου χρηματισμού και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

5 ερωτήματα

Βάσει όλων όσων αποκαλύπτονται από την ερώτηση ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης καλείται να απαντήσει:

  • Πρώτον, εάν γνωρίζει τις εν λόγω αμοιβές που αποφασίζει τα τελευταία χρόνια η Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού καθώς και εάν έχει υπόψη του τα σχετικά ποσά και τους δικαιούχους;
  • Δεύτερον εάν ο ίδιος έχει διατάξει ποτέ τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ΟΕΔΜΑ ως φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο;
  • Τρίτον, λαμβάνοντας υπόψη τον δημόσιο χαρακτήρα των αναρτητέων στην Διαύγεια πράξεων, πώς επέτρεψε να λαμβάνονται αποφάσεις αμοιβής του Προέδρου της ΟΕΔΜΑ ενώ απαγορεύεται με σχετική υπουργική απόφαση;
  • Τέταρτον, εάν ο ίδιος γνωρίζει για τον διορισμό του εξ αγχιστείας συγγενή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού ως μέλος ΓΣ της ΟΕΔΜΑ ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των εκπροσώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει καμία σχέση με τους αγώνες αυτοκινήτου και ειδικά με την οργάνωση αγώνων αυτοκινήτου.
  • Πέμπτον ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Βρούτση να εξηγήσει στη Βουλή «γιατί παρά τον άμισθο χαρακτήρα της ιδιότητας του μέλους της ΓΣ της ΟΔΜΑΕ, το εν λόγω πρόσωπο λάμβανε αμοιβές πολλών χιλιάδων ευρώ.

Πηγή