Η αποδέσμευση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικής βοήθειας τον Απρίλιο ήταν μια σημαντική τόνωση για τις σκληρά δοκιμαζόμενες δυνάμεις της Ουκρανίας που πολεμούν τη ρωσική εισβολή. Αλλά η Ουκρανία δεν είναι ο μόνος ωφελημένος από τη συμφωνία.

Οι αναλυτές λένε ότι οι ΗΠΑ αποκτούν ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με τις ατέλειες ορισμένων από τα πιο σημαντικά όπλα και συστήματα στρατιωτικής παραγωγής τους.

Από την έναρξη του πολέμου το 2022, οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουκρανίας, παρέχοντας συνολικά 107 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση.

Από την εμπλοκή των πυραύλων, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό, οι ΗΠΑ αποκτούν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις αδυναμίες της στα βίαια πεδία μάχης στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ηλεκτρονικός πόλεμος

Ένας τομέας στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ανακαλύψει αδυναμίες είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Τα συστήματα παρεμβολής της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα δυτικά όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων GMLRS και των βλημάτων πυροβολικού Excalibur, όπως έχει ήδη αναφέρει το Business Insider.

Οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο ικανές στο να διαταράσσουν τα συστήματα πλοήγησης GPS που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των πυραύλων και των βλημάτων στους στόχους τους, στέλνοντάς τα εκτός πορείας, και καθιστώντας τα άχρηστα.

«Ο πόλεμος αποκάλυψε ότι ορισμένα από τα αμερικανικά πυρομαχικά ακριβείας αποτυγχάνουν σε ένα ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον υψηλής έντασης», δήλωσε στο Bussines Insider η Stacie Pettyjohn, στρατιωτική αναλύτρια στο Κέντρο για την Αμερικανική Ασφάλεια.

Καλύτερα τα drones από το ράφι

Αντίθετα, τα φθηνά, έτοιμα από το ράφι μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιξαν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός τα χρησιμοποίησε για να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματα σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό έναντι της Ρωσίας. Τα έχει χρησιμοποιήσει επίσης για την επιτήρηση εχθρικών θέσεων, την καθοδήγηση των βολών του πυροβολικού ενώ τα έχει εφοδιάσει με χειροβομβίδες ή εκρηκτικά για να επιτεθεί σε εχθρικές θέσεις.

Προβλήματα και στην ποσότητα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε προβλήματα όχι μόνο για την ποιότητα των όπλων, αλλά και για την ικανότητα των ΗΠΑ να τα παράγουν σε ποσότητες που απαιτούνται για την Ουκρανία.

Επί δεκαετίες, οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για πόλεμο εναντίον μαχητικών ομάδων όπως οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιάζει περισσότερο με τις συγκρούσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με δύο στρατούς σε καλά οχυρωμένες θέσεις να ρίχνουν δεκάδες χιλιάδες βολές πυροβολικού την ημέρα ο ένας εναντίον του άλλου για να εξουθενώσουν τον αντίπαλο.

Και ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί.

Αντίθετα, η Ρωσία έχει προετοιμάσει την οικονομία της για πόλεμο, αυξάνοντας μαζικά την ποσότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού που είναι σε θέση να παράγει καθιστώντας την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση.

Παραμένουν τα καλύτερα

Πάντως, ακόμη και αν ο πόλεμος έθεσε σοβαρά ερωτήματα στους επικεφαλής του Πενταγώνου, έδειξε επίσης ότι πολλά από τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ παραμένουν πολύ καλύτερα από εκείνα των αντιπάλων της.

Τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot έχουν προστατεύσει τις ουκρανικές πόλεις από μαζικές ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες. Και παρόλο που κάποιοι έχουν αναχαιτιστεί, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς HIMARS συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφικές ζημιές πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου.

Εν τω μεταξύ, το εκρηκτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Switchblade 600 έχει αποτελέσει σημαντικό όπλο για την Ουκρανία στη στόχευση ρωσικών πυροβολαρχιών και στρατευμάτων, σύμφωνα με αναφορές.

Υψηλό κόστος

Ένα πρόβλημα με τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας, ωστόσο, είναι ότι οι πύραυλοι κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συχνά χρησιμοποιούνται για να τα καταρρίψουν, δήλωσε η Pettyjohn, παρουσιάζοντας στους αμερικανούς σχεδιαστές όπλων ένα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

«Το να πυροβολούμε με ακριβούς πυραύλους εναντίον φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική ή μια στρατηγική που θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να επικρατήσουν σε αυτές τις μάχες, που απαιτούν αντοχή», πρόσθεσε.

Ένα βασικό μάθημα, είπε η Pettyjohn, είναι ότι η ποσότητα έχει σημασία όσο και η ποιότητα.

naftemporiki.gr

Πηγή