Την ώρα που η  αγορά κατοικίας αποτελεί, στην μετα-covid εποχή, μεγάλο πονοκέφαλο – έως και πληγή – για τις οικονομίες των κρατών και για πολίτες, μια νέα έκθεση συνοψίζει το αίσθημα πολλών επίδοξων αγοραστών ακινήτων με τη δημιουργία μιας λίστας που κατατάσσει μεγάλες πόλεις ως «δυσθεώρητα απλησίαστες».

Η ετήσια έκθεση της Demographic International Housing Affordability, η οποία παρακολουθεί τις τιμές των κατοικιών εδώ και 20 χρόνια, συνέκρινε τα μέσα εισοδήματα με τις μέσες τιμές των κατοικιών.

Διαπίστωσε ότι οι αιτίες που εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη είναι, η πανδημική ζήτηση για σπίτια με εξωτερικό χώρο, οι πολιτικές χρήσης γης που αποσκοπούν στον περιορισμό της αστικής εξάπλωσης και οι επενδυτές που συσσωρεύονται στις αγορές.

Οι πόλεις των ΗΠΑ στη δυτική ακτή και η Χαβάη κατέλαβαν πέντε από τις 10 θέσεις των πιο  απρόσιτων οικονομικά πόλεων.

Η Αυστραλία είναι η μόνη άλλη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ που κυριαρχεί στη λίστα με τις «απλησίαστες» κατοικίες, με πρώτες το Σίδνεϊ και τις νότιες πόλεις Μελβούρνη στη Βικτώρια και Αδελαΐδα στη Νότια Αυστραλία.

Στην κορυφή το Χονγκ Κονγκ

Αλλά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, ο ασιατικός οικονομικός κόμβος που είναι γνωστός για τα μικροσκοπικά του διαμερίσματα και τα δυσθεώρητα ενοίκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη κινεζική αγορά που περιλαμβάνεται στην έκθεση.

Το Χονγκ Κονγκ, τακτική παρουσία στους πίνακες με τις ακριβότερες τιμές, έχει το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, μόλις 51%, σε σύγκριση με την «ανταγωνίστριά» του, τη Σιγκαπούρη, όπου η ιδιοκατοίκηση ξεπερνά το 89% λόγω της δέσμευσης της κυβέρνησης για δημόσια στέγαση επί δεκαετίες.

Πάντως, αν το Χονγκ Κονγκ είναι η λιγότερο προσιτή πόλη παγκοσμίως, οι τιμές υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της πόλης και επέβαλε πολιτική μηδενικού covid βάσει των νόμων περί εθνικής ασφάλειας, που είχαν  επίδραση στην πόλη.

Και οι πιο προσιτές

Για όσους δεν… μπορούν να περιμένουν αλλαγή πολιτικής ή μείωση της ζήτησης, η έκθεση προσδιορίζει επίσης τις πιο προσιτές πόλεις από τις 94 που εξετάστηκαν παγκοσμίως.

Πρόκειται για το Πίτσμπουργκ, το Ρότσεστερ και το Σεντ Λούις στις ΗΠΑ, το Έντμοντον και το Κάλγκαρι στον Καναδά, το Μπλάκπουλ, το Λάνκασιρ και τη Γλασκώβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Περθ και το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία.

Το top -10 των «δυσθεώρητα απλησίαστων» πόλεων

  1. Χονγκ Κονγκ
  2. Σίδνεϊ
  3. Βανκούβερ
  4. Σαν Χοσέ
  5. Λος Άντζελες
  6. Χονολουλού
  7. Μελβούρνη
  8. Σαν Φρανσίσκο/Αδελαΐδα
  9. Σαν Ντιέγκο
  10. Τορόντο

Πηγή