«Καμπανάκι» για λειψυδρία έχει σημάνει σε περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιά, εν όψει της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν και με φόντο τις ελάχιστες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών.

Ήδη, η Σίφνος και η Λέρος έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ και στην Αττική, καταγράφεται μείωση των αποθεμάτων. Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε δημοσίευμά του και το πρακτορείο Reuters.

«Ιδιαίτερα δυσμενής υδρολογική συγκυρία» – «Κίτρινος συναγερμός» στην Αττική

Μιλώντας στον κανάλι της Ναυτεμπορικής, η υδρολόγος και διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, Ελισσάβετ Φελώνη, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα δυσμενή υδρολογική συγκυρία» και στάθηκε στις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών, συνδυαστικά με την ανομβρία του προηγούμενου διαστήματος.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο φαίνεται πως θα κληθούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του συναγερμού, ενώ υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα νησιά. «Το Λεκανοπέδιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό» τόνισε και συμπλήρωσε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως τα αποθέματα τείνουν να μειώνονται.

ΕΥΔΑΠ: Πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο η αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ως προς τα νησιά, μίλησε για ανεπάρκεια υποδομών και έλλειψη συντήρησης των μονάδων αφαλάτωσης, αλλά και για τον υπερτουρισμό, συνδυαστικά με την αύξηση της οικοδόμησης και την ανεξέλεγκτη χρήση του νερού σε πισίνες.

«Όπως λέμε οι υδρολόγοι, εμμένουν τα ξηρά έτη, έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μειωμένες βροχοπτώσεις, αυτή η περίοδος φαίνεται ότι θα διαρκέσει ένα ακόμη διάστημα» σημείωσε. Επεσήμανε, δε, ότι «δεν θέλουμε ραγδαίες βροχοπτώσεις, γιατί δεν προλαβαίνουν να εισχωρήσουν στο έδαφος, θέλουμε όσο το δυνατόν πιο “στρωτές” βροχοπτώσεις, σε αντίθεση με το χαρακτηριστικό μοτίβο των τελευταίων ετών», ενώ αναφέρθηκε και στις μειωμένες χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών.

Επεσήμανε, δε, ότι το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι συνδεδεμένο με την πολιτική βούληση και σημείωσε ότι χρειάζεται έλεγχος της κατανάλωσης και εκστρατείες ενημέρωσης. «Η δική μου άποψη είναι ότι χρειάζεται ένας εθνικός φορέας» τόνισε και στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός εξειδικευμένου κέντρου για την παρακολούθηση του νερού, για να υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο δεδομένων.

«Ανησυχούμε για το επόμενο έτος»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μιλώντας στο Naftemporiki TV, σημείωσε ότι η έλλειψη βροχών τα τελευταία δύο χρόνια προκάλεσε σημαντικό έλλειμμα στο νερό, με τους επιφανειακούς ταμιευτήρες του δήμου να έχουν πολύ λίγα αποθέματα. Σημείωσε ότι επειδή διαπιστώθηκε νωρίς το πρόβλημα, δημιουργήθηκε ένα σχέδιο με παραγωγή νερού μέσω αφαλατώσεων. Σημείωσε, πάντως, ότι πρόκειται για κοστοβόρα μέτρα.

«Είναι σημαντικό ότι εμείς δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, βάσει του σχεδιασμού που έχουμε κάνει για το 2024. Ανησυχούμε για το επόμενο έτος» υπογράμμισε. Όπως ανέφερε, πέρα από τουριστική δραστηριότητα, η Νάξος έχει και αγροτική παραγωγή. Σημείωσε, δε, ότι έγιναν στοχευμένες, δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε αγροτικές περιοχές.

«Οι ανάγκες κάθε χρόνο μεγαλώνουν, και στον μόνιμο πληθυσμό, αλλά και λόγω του τουρισμού, και χρειάζεται σχεδιασμός» τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στον σχεδιασμό.

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του Reuters, είπε ότι τα νερά στο Λιβάδι, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή πατάτας, πράγματι έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο, όπως τόνισε, παρά τα προβλήματα, η διαδικασία της παραγωγής πατάτας εξελίσσεται ομαλά κατά μεγάλο ποσοστό, αν και το κόστος έχει αυξηθεί για τους αγρότες.

Ως προς τον τουρισμό, είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο και το χωροταξικό για όλη τη χώρα. «Είναι σημαντικό να καθοριστούν οι χρήσης γης και τα όρια των οικισμών. Είναι το σημαντικότερο εργαλείο» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις για να περιοριστεί η υπερκατανάλωση του νερού.

Λειψοί: Υδατική αυτονομία, χωρίς οργανωμένες παραλίες

Στο μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού που έχουν αναπτύξει οι Λειψοί αναφέρθηκε μιλώντας στο κανάλι της «Ν» ο δήμαρχος του νησιού, Φώτης Μάγγος. Όπως είπε, «λειτουργεί η αφαιρετική σκέψη. Δεν έχουμε κάδους σε δημόσιους χώρους, δεν έχουμε πισίνες και ομπρέλες σε παραλίες, και αυτό καθιστά το νησί μας τελείως διαφορετικό όσον αφορά την τουριστική προσέγγιση και τον τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε τους επισκέπτες. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένας αυθεντικός τρόπος διακοπών».

Σε ό,τι αφορά την υδατική αυτονομία του νησιού, με μηδενικές διαρροές, επεσήμανε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης στα θέματα του περιβάλλοντος. «Δεν είναι μόνο το νερό, είναι και η διαχείριση των αποβλήτων, είναι η ανάγκη για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και το νερό είναι ίσως ο πιο βασικός πυλώνας».

Ο κ. Μάγγος επεσήμανε ότι προ 10 ετών, όταν εξελέγη δήμαρχος, τέθηκε σε λειτουργία μονάδα αφαλάτωσης. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τελευταία 7 χρόνια το νησί να έχει υδατική αυτονομία στο 100%, παρέχοντας πόσιμο και ποιοτικό νερό» σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι επεκτείνεται και το δίκτυο κατά 8 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι και τα σπίτια που χτίστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια έξω από τον οικισμό του νησιού, θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό νερό.

Παράλληλα, τόνισε ότι μέσω της προμήθειας ενός συστήματος τηλεμετρίας, θα εκμηδενιστούν οι διαρροές και θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή οι δεξαμενές και η ποιότητα του νερού, το οποίο παράλληλα θα χλωριώνεται. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου με 800 κατοίκους, θα ανοίγει τη βρύση και θα πίνει νερό, κάτι που είναι σπάνιο φαινόμενο. Είναι ένα στοίχημα προσωπικό» υπογράμμισε.

Πηγή