«Φανατικά υπέρμαχος» της άρσης της μονιμότητας, καθώς «το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες, την ελληνική κοινωνία», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, «όπως όλοι αξιολογούμαστε στον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στο δημόσιο. Γιατί θα πρέπει κάποιος να αισθάνεται ότι δεν θα φύγει ποτέ από το δημόσιο; Όπως δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να ισχύει η ίδια λογική και στο δημόσιο προς όφελος της κοινωνίας. Η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο είναι αναγκαιότητα και για την οικονομία, και για την κοινωνία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το πιο σημαντικό είναι να φέρουμε ξανά στην επιφάνεια την αξία της εργασίας, γιατί κυκλοφορούν πλέον λογικές όπως του εύκολου κέρδους, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα. Πρέπει να εξοπλίσουμε με σημαντικές αξίες τις επόμενες γενιές», σημείωσε.
Για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως έχει στόχο να κάνει πολύ πιο σύντομες μια σειρά από διαδικασίες, καθώς μέσα σε 90 ημέρες θα πρέπει να βγαίνουν τα αποτελέσματα.
«Ο Αναπτυξιακός Νόμος στρέφεται σε μια πιο παραγωγική αντίληψη της οικονομίας που θα ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στη βιομηχανία, τις παραγωγικές επενδύσεις και τις νέες τεχνολογίες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Θέλουμε να συνδράμουμε στη μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, στηρίζοντας τις παραμεθόριες περιοχές και νομούς με μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τον εθνικό μέσο όρο.
Στηρίζουμε την περιφέρεια για λόγους εθνικής ασφάλειας και πατριωτισμού, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Αν δεν σταματήσουμε τις ροές προς το Λεκανοπέδιο, το κόστος θα αυξηθεί πολύ, ιδίως αυτό της στέγασης», επισήμανε.
Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, είπε πως «έχουμε φροντίσει να υπάρχει χρηματοδότηση και από το πρόγραμμα DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Θα εξετάζονται επενδυτικά σχέδια μόνο όταν κάποιος έχει την οικονομική ρευστότητα για να τα υλοποιήσει, είτε από δικά του κεφάλαια είτε από προέγκριση δανείου», ξεκαθάρισε.
Για την αγορά ανέφερε πως εφαρμόστηκε όλο αυτό το διάστημα μια σκληρή νομοθεσία, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα να έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη και αρνητικό πληθωρισμό στα βασικά είδη διαβίωσης και συντήρησης.
Στόχος, όπως είπε, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα στο σούπερ μάρκετ τη συγκράτηση των τιμών που έχει επιτευχθεί.
Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέχισε πως είναι ανάγκη για μια συνολική μεταρρύθμιση του ελέγχου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή.
«Ετοιμάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, θα βάζει τα ψηφιακά Μέσα ακόμα πιο κοντά στους ελέγχους. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για μια νέα ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του καταναλωτή».
Διαβάστε επίσης:
Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο