Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος Μπάιντεν χάραξε μια σαφή κόκκινη γραμμή για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας να μην πάει στη Ράφα. «Αν πάνε στη Ράφα, δεν θα τους προμηθεύσω τα όπλα… για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε στο CNN.

Αυτό ερμηνεύτηκε ευρέως ως η στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται πλέον να αφήσει να τον κοροϊδέψει ο Νετανιάχου. Αλλά στη συνέχεια οι στρατιώτες του Νετανιάχου μπήκαν στη Ράφα. Απέφυγαν όμως το κέντρο της πόλης, επιτρέποντας έτσι στον Μπάιντεν το περιθώριο να πει ότι η γραμμή του δεν είχε ξεπεραστεί. Αντ’ αυτού, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το συνοριακό πέρασμα στην άκρη της πόλης, αποκόπτοντας ένα βασικό σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο και μαζί με αυτό, τη δυνατότητα να εισέλθει βοήθεια και να εξέλθουν τραυματίες. Έκτοτε, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται καθημερινά, αλλά δεν συνιστούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «είσοδο στη Ράφα».

Όλο πιο ελαστική η «κόκκινη γραμμή»

Πιεζόμενος σε αυτό που φαινόταν να είναι μια όλο και πιο ελαστική κόκκινη γραμμή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει «καμία μαθηματική φόρμουλα» για να υπολογίσουμε πότε είχε ξεπεραστεί.

Στη συνέχεια, το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες Παλαιστίνιοι όχι απλώς σκοτώθηκαν, αλλά κάηκαν ζωντανοί, αποκεφαλίστηκαν, ακρωτηριάστηκαν σε μια επίθεση σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στην άκρη της Ράφα.

Η Bushra Khalidi από την Oxfam είπε για τη σκηνή: «Δεν υπάρχουν άλλα λόγια… είδαμε εικόνες παιδιών που διαλύθηκαν σε κομμάτια, που κάηκαν ολοσχερώς, και λυπάμαι που είμαι γραφική, αλλά αυτό είδαμε».

Συχνά οι δολοφονίες αμάχων θεωρούνται από την κυβέρνηση Νετανιάχου και τους υποστηρικτές της ως το ανάλογο ή αποδεκτό κόστος της εξουδετέρωσης των διοικητών της Χαμάς. Η αιτιολόγηση συχνά παρουσιάζεται ως αυτοάμυνα – παρά τις έντονες επικρίσεις διεθνών οργανισμών και επιφανών νομικών αρχών.

Αυτή τη φορά, στη Ράφα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι δύο διοικητές της Χαμάς που κατηγορούνται για επιθέσεις στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν, αλλά «μια τεχνική αποτυχία» οδήγησε στο θάνατο 40 και πλέον αμάχων.

Θυμάστε τις παραμέτρους που έθεσε ο Τζέικ Σάλιβαν την περασμένη εβδομάδα; «Ακριβείς και αναλογικές… πολύς θάνατος και καταστροφή». Αναμφισβήτητα υπήρξε φρικτός θάνατος και καταστροφή το βράδυ της Κυριακής. Φαίνεται τρελό να πρέπει να επισημάνουμε αυτό το γεγονός.

ΟΗΕ: Πάνω από 940.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ενημέρωσε ότι η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών και η έκδοση εντολών εκκένωσης έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 940.000 ανθρώπους από τη Ράφα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ 100.000 έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟCHA, oι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν λόγω των εχθροπραξιών δεν έχουν καταφύγιο, ούτε φαγητό και νερό και άλλες προμήθειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών προμηθειών, ενώ αντιμετωπίζουν και την αύξηση των θυμάτων λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων.

Οι συνεργάτες-εταίροι του ΟΗΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια ανέφεραν επίσης ότι ενώ το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ παραμένει ανοιχτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πρόσβαση από την πλευρά της Γάζας, λόγω των εχθροπραξιών, των δύσκολων συνθηκών και των πολύπλοκων διαδικασιών συντονισμού.

«Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να παραδώσουμε βοήθεια με 43 φορτηγά στην τοποθεσία Kερέμ Σαλόμ. Όμως οι περιορισμοί πρόσβασης εξακολουθούν να εμποδίζουν την παράδοση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ 1ης και 26ης Μαΐου μπόρεσαν να προωθηθούν 137 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που απαιτούν συντονισμό σε ολόκληρη τη Γάζα από τις ισραηλινές αρχές, 86 αποστολές παρεμποδίστηκαν διότι καθυστέρησαν να λάβουν εγκρίσεις και 43 ακυρώθηκαν από τους συντονιστές της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ισραηλινός στρατός: Διαψεύδει ότι έπληξε «ανθρωπιστική ζώνη»

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε απόψε ότι έπληξε μια «ανθρωπιστική ζώνη» στη δυτική Ράφα, λίγες ώρες αφότου η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «σε αντίθεση με τις αναφορές των τελευταίων ωρών, δεν έπληξαν την ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Η ζώνη αυτή είχε οριστεί ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους στη Ράφα, αφού ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη αυτή, στις 7 Μαΐου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sky News

Πηγή