Η θεραπεία της απόρριψης έγινε τάση στο Tik Tok. Μπορεί να φαίνεται περίεργο. Αλλά τι πραγματικά είναι;
@michellepanning ❌ DAY 9 OF REJECTION THERAPY ❌ This was one of the challenges I was dreading THE MOST! I’ve done it a few times before but never for $100 so it felt edgy to put it lightly. Here’s what I learned: The anticipation of the thing is often worse than the thing itself. My pulse was racing. My hands were clammy. And as soon as it was over, I came back to baseline. You sitting in indecision, waiting for the perfect moment and for the stars to align is what is CAUSING your anxiety… not the fear of doing the thing itself. The longer you sit in indecision, the more intense your fear becomes until eventually it has you in a chokehold and you feel paralysed. So whatever that thing is that you’re sitting on… go do it. Do it now. What are you ACTUALLY waiting for? For you to feel no fear? Feel completely confident? You may be waiting a while. So do the thing scared. But do the thing nonetheless. #rejectiontherapy #confidenceiskey #rejection #30daychallenge ♬ original sound – Michelle Panning
Ας δούμε για αρχή ένα παράδειγμα: μέσα στο πλήθος η Michelle Panning διάλεξε τον στόχο της, έναν ανυποψίαστο άνδρα που δεν γνώριζε, και του έκανε μια ασυνήθιστη ερώτηση. Τα χέρια της έτρεμαν καθώς έστρεφε την κάμερα του τηλεφώνου της στον εαυτό της. «Μπορώ να δανειστώ 100 δολάρια, παρακαλώ;» ρώτησε. «Όχι», είπε εκείνος. Χαμογέλασαν και οι δύο και πήραν το δρόμο τους. Η Πάνινγκ δεν ήταν απογοητευμένη. «Τα κατάφερα!» είπε στην κάμερα καθώς απομακρυνόταν. Η Πάνινγκ δεν έψαχνε πραγματικά για 100 δολάρια και δεν είχε σημασία ποια ήταν η απάντηση του αγνώστου. Το κατόρθωμα ήταν να κάνει την ερώτηση εξαρχής.
Η ερώτηση και η αρνητική απάντηση ήταν στα πλαίσια της θεραπείας της απόρριψης, μιας δημοφιλούς τάσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θέτουν σε αγνώστους περίεργα αιτήματα που πιθανότατα θα πάρουν ως απάντηση ένα «όχι». Το θέμα είναι να αντιμετωπίσετε τον αρχικό φόβο που μπορεί να προκύψει εν αναμονή μιας πιθανής απόρριψης ή άλλης αρνητικής αντίδρασης.
Είναι σαν μια μορφή θεραπείας, στην οποία εκθέτεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση που φοβάσαι. Ο δρ Taylor Wilmer, ένας πιστοποιημένος κλινικός ψυχολόγος με έδρα τη Βιρτζίνια που ειδικεύεται στη θεραπεία έκθεσης, σημειώνει βέβαια ότι υπάρχουν και προφυλάξεις που πρέπει να έχει κανείς κατά νου, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι αλληλεπιδράσεις γίνονται με ασφάλεια.
Μήπως η απόρριψη δεν είναι τόσο κακή;
Η Panning δημοσιεύει στα social media τις συμβουλές της και άκουσε για πρώτη φορά για την θεραπεία της απόρριψης σε μια ομιλία του TEDx με την Jia Jiang. Η Jiang είχε γράψει στο blog της ότι η ίδια έκανε θεραπεία απόρριψης για 100 ημέρες αφού εμπνεύστηκε από ένα παιχνίδι καρτών που είχε αναπτύξει αρχικά ο Καναδός επιχειρηματίας Jason Comey.
Από τότε, η Panning προσπαθεί να δείξει τόσο στον εαυτό της όσο και σε άλλους ότι η απόρριψη δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μπορεί να φαίνεται.
Για 30 ημέρες αυτό το καλοκαίρι, η Panning έκανε μια καθημερινή πρόκληση σχετικά με την αναζήτηση της απόρριψης και την ανέβασε στο TikTok. Ζήτησε από αγνώστους αγκαλιές, από καταστήματα ρούχων αν μπορούσε να γίνει ζωντανή κούκλα, από ένα κατάστημα με στρώματα αν μπορούσε να πάρει έναν υπνάκο σε ένα κρεβάτι έκθεσης και από ένα κατάστημα με σάντουιτς αν μπορούσε να πάει πίσω από τον πάγκο για να φτιάξει το δικό της σάντουιτς.
Στην αρχή της πρόκλησης η Panning ένιωσε ότι έπρεπε να υπερβάλλει εαυτόν και να προετοιμάζεται για την απάντηση που πίστευε ότι θα ερχόταν. Αλλά στο τέλος των 30 ημερών, είπε ότι αισθάνθηκε πιο άνετα με το να πλησιάζει και να κάνει ερωτήσεις σε αγνώστους.
Τα αναπάντεχα «ναι»
Και ενώ πολλά από τα αιτήματά της κατέληγαν σε απόρριψη, η Panning είπε ότι εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι μερικές φορές οι άγνωστοι έλεγαν ναι. «Σκέφτηκα: «Ουάου, πόσα αφήνουμε στο τραπέζι με το να μην ρωτάμε, επειδή φοβόμαστε ότι θα μας απορρίψουν;»». δήλωσε η Panning.
Η πρόκληση θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να γνωρίσει κανείς λίγο καλύτερα τον εαυτό του και να κατανοήσει πώς άβολα συναισθήματα, όπως το άγχος, μπορούν να προκύψουν σε ορισμένες καταστάσεις, δήλωσε ο Jourdan Travers, ψυχοθεραπευτής με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.
Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο της απόρριψης
Η θεραπεία έκθεσης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξασκηθούν στη διαχείριση δυσάρεστων συναισθημάτων εκθέτοντάς τους σε περισσότερα σενάρια όπου το άγχος τείνει να εμφανίζεται, δήλωσε ο Travers. Όταν ένα άτομο αντί να επιλέγει να αποφεύγει καταστάσεις που δημιουργούν άγχος, μπορεί να κάνει αυτά τα συναισθήματα ισχυρότερα και μπορεί να αρχίσει να υπαγορεύει τον τρόπο ζωής κάποιου, πρόσθεσε.
«Το να αισθάνεσαι νευρικότητα για την απόρριψη και το να αισθάνεσαι άγχος ή να αισθάνεσαι φόβο γενικά, είναι απολύτως φυσιολογικές ανθρώπινες εμπειρίες. … Αυτά τα συναισθήματα σε μικρές, διαχειρίσιμες δόσεις βοηθούν στην πραγματικότητα στο να είμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο Wilmer. «Απλώς όταν αυτός ο φόβος ή το άγχος γίνεται τόσο μεγάλο που μας εμποδίζει να ζήσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να λάβουμε κάποια εξωτερική υποστήριξη».
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι προκλήσεις της θεραπείας απόρριψης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσουν ένα διαφορετικό είδος συναισθήματος από τα συναισθήματα που μπορεί φυσικά να προκύψουν όταν βιώνετε απόρριψη από μια αίτηση για δουλειά ή από κάποιον που σας ενδιαφέρει ερωτικά, δήλωσε ο Travers. «Από τη στιγμή που δεν παίρνεις αυτό που θέλεις, αυτή η απόρριψη πονάει», είπε, «και θα έλεγα ότι αισθάνεσαι διαφορετικά από την απόρριψη που θα αισθανθείς όταν μπορείς να προβλέψεις ότι η απάντηση θα είναι ένα όχι». Αυτή η τάση της αυτοβοήθειας μπορεί να είναι χρήσιμη για να δείξει στους ανθρώπους ότι μπορούν να χειριστούν την απόρριψη και «ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο μας λέει ο αγχωμένος εγκέφαλός μας», δήλωσε ο Wilmer.