Το όνομα Ντένις Σεν, ενδεχομένως, δεν λέει τίποτα στους περισσότερους. Κακώς, βέβαια, γιατί πρόκειται για τον πρώτο αναλυτή, ο οποίος πήρε το θάρρος και «χάρισε» στην Ελλάδα την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα.

Ήταν 4 Αυγούστου του 2023, όταν από τη θέση του lead analyst του SCOPE, ο ίδιος αναβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «BBB-» και επανέφερε το status του investment grade στα κρατικά ομόλογα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.

Ντένις Σεν

Η σημασία και η αξία της τότε απόφασης του Σεν -ακολούθησαν και οι αναβαθμίσεις των DBRS, Fitch και Standard & Poor’s– κατέστη ακόμη πιο ξεκάθαρη λίγους μήνες αργότερα, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στον SCOPE και ξεκίνησε να λαμβάνει υπόψη τα reports του γερμανικού οίκου για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις του ευρωσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Την προσεχή Παρασκευή, 12 Ιουλίου, ο Σεν, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό του SCOPE το 2017 (έχοντας ξεκινήσει από τη θέση του Associate Director και έχοντας φθάσει στη θέση του Chair of Macroeconomic Council), ετοιμάζεται να δημοσιεύσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία.

Ποιες μετοχές έδωσαν «ζωή» στο Χρηματιστήριο

Παρότι δεν πρόκειται για έναν από τους παραδοσιακά μεγάλους οίκους αξιολόγησης, η ελληνική αγορά περιμένει με ανυπομονησία τα όσα θα αναφέρονται στο επίμαχο report.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκθεση, τον Ιανουάριο του 2024, ο Σεν είχε αφήσει αμετάβλητο το rating του κρατικού αξιόχρεου.

Η ρεαλιστική προσδοκία

Εξετάζοντας τα σημερινά δεδομένα, η αγορά μπορεί ρεαλιστικά να προσδοκά μόνο σε μια πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών (outlook), από σταθερές σε θετικές.

Μια τέτοια αισιόδοξη εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, αφενός θα δώσει ένα θετικό σήμα στους επενδυτές, αφετέρου θα «φτιάξει» το κλίμα εν όψει και της κρίσιμης ανακοίνωσης του Moody’s τον προσεχή Σεπτέμβριο –πρόκειται για τον τελευταίο οίκο αξιολόγησης, ο οποίος διατηρεί τα ομόλογα της Ελλάδας σε μη επενδυτική βαθμίδα.

LIN Ji: Τα ευχάριστα «μαντάτα» του νέου Κινέζου στο λιμάνι του Πειραιά

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή