Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Δευτέρα ένα ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ και το οποίο υποστηρίζει την πρόταση που περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ. Οι ΗΠΑ είχαν οριστικοποιήσει το κείμενό τους την Κυριακή μετά από έξι ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων στις 31 Μαΐου, το οποίο περιέγραψε ως ισραηλινή πρωτοβουλία. Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αμφισβήτησαν αν το Ισραήλ είχε αποδεχθεί το σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Καλεί Ισραήλ και Χαμάς να αποδεχτούν το σχέδιο άνευ όρων

Το ψήφισμα χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, «την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης και προτρέπει και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».
«Περιμένουμε από τη Χαμάς να συμφωνήσει στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ισχυρίζεται ότι θέλει», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στο Συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία. «Κάθε μέρα που περνάει, ο άσκοπος πόνος συνεχίζεται».

Το ψήφισμα αναλύει επίσης λεπτομερώς την πρόταση και διευκρινίζει ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις».

Το Συμβούλιο τον Μάρτιο απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση χωρίς όρους όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Εδώ και μήνες, διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς λέει ότι επιθυμεί τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χαιρετίζει το ψήφισμα η Χαμάς

Η Χαμάς χαιρέτισε την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύοντας πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους μεσολαβητές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και «επιθυμεί να επιβεβαιώσει την προθυμία του να συνεργαστεί με τους αδελφούς μεσολαβητές για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων σχετικά με την εφαρμογή των όρων» της συμφωνίας, αναφερόμενη στην οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον θύλακα.

Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους». Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλον τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οριστική λήξη των εχθροπραξιών

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Στην τρίτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.

Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών – όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Πηγή: Reuters

Πηγή