Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε δημόσια ότι είχε ήδη κάνει όλες τις ρυθμίσεις για την ταφή του. Επέλεξε να ενταφιαστεί  στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε στη Ρώμη, όπου πήγαινε συχνά για να προσευχηθεί.

Πάντα έλεγε ότι ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί, όπως ο προκάτοχός του Βενέδικτος XVI, αλλά εμπιστεύτηκε αυτή την επιλογή στο « θέλημα του Κυρίου »

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, πιο γνωστός ως Πάπας Φραγκίσκος, ήταν ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας , αλλά ο πρώτος ποντίφικας λατινοαμερικανικής καταγωγής. Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου 1936, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υπηρετώντας την Εκκλησία και την κοινότητα,

Ως  νέος, ο Ποντίφικας σπούδασε στο Salesian Institute στο Μπουένος Άιρες και στη συνέχεια συνέχισε τη συγκρότησή του στο σεμινάριο της Villa Devoto. Το 1958 μπήκε στην Κοινωνία του Ιησού, στην εκκλησία των Ιησουιτών, και σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και στη Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ.

Αφού χειροτονήθηκε ιερέας το 1969, ο Μπεργκόλιο  δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Colegio del Salvador στο Μπουένος Άιρες. Το 1973 εξελέγη επικεφαλής της Εταιρείας του Ιησού στην Αργεντινή, θέση που κράτησε μέχρι το 1979. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέχισε να διδάσκει και να εργάζεται για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 1992 χειροτονήθηκε επίσκοπος του Μπουένος Άιρες και το 1998,αρχιεπίσκοπος: εργάστηκε σκληρά για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στο Μπουένος Άιρες και στα προάστια, προωθώντας προγράμματα βοήθειας για τους φτωχούς και τους ασθενείς.

Το 2001, επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση της Αργεντινής για την οικονομική της πολιτική και τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλώνοντας ότι « πρόκειται για μια κατάσταση αδικίας που φωνάζει στον ουρανό για εκδίκηση ».

Το 2005, ο Μπεργκόλιο  συμμετείχε στο κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο XVI και πολλά, χρόνια αργότερα, είπε ότι το όνομά του ήταν ένας από τους «δυνητικούς» υποψηφίους ήδη εκείνη την εποχή. Το 2013, μετά την εντυπωσιακή παραίτηση του Βενέδικτου XVI, ο Πάπας Φραγκίσκος εξελέγη και έγινε ο πρώτος ποντίφικας από τη  Λατινική  Αμερική, στην ιστορία.

Από τότε που έγινε Πάπας, ο Φραγκίσκος έχει προσελκύσει την προσοχή του κόσμου για την ταπεινοφροσύνη, την απλότητά του και το άνοιγμα του στον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο. Είχε υιοθετήσει μια πολύ προσγειωμένη προσέγγιση, επιλέγοντας να ζήσει σε μια μικρή σουίτα στην πόλη του Βατικανού και χρησιμοποιώντας ένα οικονομικό αυτοκίνητο αντί για το παραδοσιακό Popemobile.

Αλλαγή της ανθρώπινης νοοτροπίας

Ο Φραγκίσκος έχει επίσης λάβει ισχυρή θέση για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και το περιβάλλον. Επέκρινε τον καταναλωτισμό και τον ατομικισμό και ζήτησε αλλαγή της ανθρώπινης νοοτροπίας, που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη σε βάρος της υγείας του πλανήτη και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το 2015, ο Φραγκίσκος δημοσίευσε την εγκύκλιο «Laudato si », στην οποία ασχολήθηκε με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος

Σε αυτήν , υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να δράσει επειγόντως για να προστατεύσει τον πλανήτη και  τους πιο ευάλωτους ανθρώπους από την περιβαλλοντική κρίση, ακολουθώντας την «ολοκληρωμένη οικολογία» που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του Πάπα Ράτσινγκερ .
Ο Φραγκίσκος υπήρξε επίσης ισχυρός υποστηρικτής της υποδοχής των προσφύγων και της μετανάστευσης: το 2016, επισκέφθηκε το νησί της Λέσβου, για να συναντήσει πρόσφυγες και να δείξει την υποστήριξή του στον σκοπό τους. Κάλεσε όλους τους Καθολικούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, λέγοντας ότι « κάθε άτομο έχει δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».

Οι εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις

Εκτός από τα κοινωνικά ζητήματα, ο Πάπας Φραγκίσκος επιδίωξε επίσης να μεταρρυθμίσει την Εκκλησία εκ των έσω, προωθώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στην οικονομική διαχείριση, στις καινοτόμες «ωθήσεις » σε όλον τον κόσμο, και καταγγέλλοντας τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς  Ίδρυσε μια επιτροπή για την προστασία των ανηλίκων και εξέδωσε νέους κανόνες για την απομάκρυνση των επισκόπων που συγκαλύπτουν την κακοποίηση: στις 5 Ιουνίου 2022, ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε το νέο Αποστολικό Σύνταγμα «Praedicate Evangelium» στο οποίο άλλαξε δραστικά τη ζωή και την οργάνωση του Βατικανού με είσοδο λαϊκών σε κορυφαίους ρόλους.

Το μήνυμα της αγάπης

Ο Πάπας Φραγκίσκος  πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες και πολλές άλλες. Σε κάθε μέρος επιδίωξε να δείξει την υποστήριξή του στους ντόπιους, να ακούσει τις ανησυχίες τους και να διαδώσει το μήνυμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης.
Εν ολίγοις, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας θρησκευτικός ηγέτης που είχε  αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της κοινότητας: η ταπεινή και ανοιχτή προσέγγισή του στον διάλογο έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου και έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους να ζουν με περισσότερη συμπόνια και ανθρωπιά.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος: Η ζωή και η άνοδός του στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας

Παπικό Κονκλάβιο: Η μοναδική διαδικασία και το πρωτόκολλο της «απόλυτης μυστικότητας»

Πηγή