Θα κρατήσει ως τον Σεπτέμβριο του 2025 ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές;

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς, αλλά και οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοί του δεν έπεισαν ούτε το ένα τρίτο των Γερμανών ψηφοφόρων. Και τα τρία κυβερνητικά κόμματα συγκέντρωσαν από κοινού μόλις το 29%. Το SPD ήρθε τρίτο, πίσω από την ακροδεξιά AfD, αλλά και με το μισό ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών.

Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο του 2025, αλλά δεν τίθεται όμως θέμα προκήρυξης πρόωρων εκλογών όπως στη Γαλλία. Αυτή είναι η απόφαση του Σολτς.

Οι ευρωεκλογές δεν ήταν απλώς μια στροφή προς τα δεξιά και ένα μάθημα κατά της κυβέρνησης των φαναριών. Αποκάλυψε την ύπαρξη μιας αλλαγμένης δημοκρατίας.

Η Γερμανία βιώνει μια νέα τάξη πραγμάτων στην πολιτική της κουλτούρα. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές της AfD αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη σε όλη τη χώρα, αλλά πρώτη στην Ανατολική Γερμανία. «Σε αυτές τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι έδωσαν στην κυβέρνηση πιστοποιητικό θανάτου», γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες. «Οι Γερμανοί έχουν ανακαλέσει δραματικά τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης Σολτς. Οποιαδήποτε κανονική κυβέρνηση θα έβγαζε συμπεράσματα και θα έστελνε το μήνυμα στον πληθυσμό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας», υποστηρίζει η FAZ. «Η ακεραιότητα μιας δημοκρατίας εξαρτάται από την ανοιχτή αλληλεπίδραση μεταξύ της βούλησης του λαού και της κυβερνητικής δράσης. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδεικνύει με ιδιαίτερα συνεπή τρόπο τι μπορεί να σημαίνει αυτό με την απόφασή του να προκηρύξει νέες εκλογές», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Κολλημένος στα κάγκελα»

«Το πρώην εργατικό κόμμα SPD στενάζει υπό τον καγκελάριό του, τον οποίο δεν ήθελε για αρχηγό κόμματος. Δεν υπάρχει όμως κανείς που να μπορεί να απελευθερώσει τα κολλημένα χέρια του Σολτς από τα κάγκελα της Καγκελαρίας. Επομένως, το παιχνίδι του χρόνου του SPD συνεχίζεται», σημειώνει η Ludwigsburger Kreiszeitung.

Ο Σολτς δεν φαίνεται να έχει αυτό το θάρρος. Μάλιστα, προφανώς σχεδιάζει το αντίθετο. Να εξαντλήσει τη θητεία του. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο. Γιατί οι κραδασμοί στα κυβερνητικά κόμματα είναι τόσο ισχυροί που τα ωστικά κύματα θα αμφισβητήσουν τις όποιες προθέσεις του Όλαφ Σολτς.

Τρεις κίνδυνοι

Ο καγκελάριος έχει πάντως να αντιμετωπίσει τρεις κινδύνους:

Πρώτον, το άμεσο πρόβλημα είναι ότι οι επερχόμενες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό έχουν ήδη πυροδοτήσει μια βαθιά κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο προϋπολογισμός του 2025 υποτίθεται ότι θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο. Αλλά οι Φιλελεύθεροι του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δίνουν πλέον ούτε εκατοστό στους Πράσινους και στο SPD σε αυτή τη διαμάχη. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πλέον το κρίσιμο σημείο γι’ αυτήν την κυβέρνηση. Μετά τα τραγικά εκλογικά αποτελέσματα, ο Κρίστιαν Λίντνερ βλέπει τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό ως ευκαιρία για ηρωική αντίσταση και μια τελευταία πιθανή έξοδο από την κυβέρνηση.

Το δεύτερο οξύ πρόβλημα του Σολτς είναι ότι το SPD δεν θα τον ακολουθήσει στα τυφλά στην καταστροφή. Σε σύγκριση με τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές (25,7%), οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει περισσότερο από το 40% του εκλογικού τους σώματος. Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα της Bundestag βλέπουν το μέλλον τους να καταστρέφεται σοβαρά εάν ο Σολτς συνεχίσει απλώς έτσι. «Η συζήτηση ξεκίνησε στο SPD από καθαρό ένστικτο επιβίωσης. Πολλοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα ήθελαν ο Σολτς τουλάχιστον να ανακοινώσει πως δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα για καγκελάριος το 2025 και να παραδώσει τα σκήπτρα στον δημοφιλή υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους».

Τρίτον, υπάρχουν οι εκλογές σε δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την τρέχουσα διάθεση, το SPD κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο του 5% στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Στη Σαξονία, το SPD πήρε μόνο 6,9% στις ευρωεκλογές, ενώ η Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ ταπείνωσε τους Σοσιαλδημοκράτες, αποσπώντας 12,6%. Στη Θουριγγία, το SPD συγκέντρωσε 8,2% και η Βάγκενκνεχτ το 15%. «Το SPD όχι μόνο χάνει τον ρόλο του ως λαϊκού κόμματος στις ιστορικές εστίες της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά κινδυνεύει ακόμη και να εξαφανιστεί εντελώς από το Κοινοβούλιο. Σε αυτή τη βάση, δύσκολα θα ήταν δυνατό να προγραμματιστεί μια τακτική ομοσπονδιακή εκλογική εκστρατεία για το 2025 με αυτόν τον καγκελάριο», τονίζουν παράγοντες του SPD. Συμπέρασμα: Οι μέρες του Όλαφ Σολτς ως καγκελαρίου είναι σίγουρα μετρημένες. Είναι ο πιο αντιδημοφιλής καγκελάριος στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει αυτή τη διάθεση στον κόσμο. [

Πηγή