Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτας τύπου Belharra «ΝΕΑΡΧΟΣ», στο ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στις 15 Αυγούστου από την Τήνο «Στις 19 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φρεγάτα “Belharra”, το πιο σύγχρονο πλοίο του τύπου του στον πλανήτη μαζί με την πρώτη φρεγάτα μας, θα πέσει στη θάλασσα».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα FDI «ΚΙΜΩΝ», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης , θα παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, και η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» περί τα τέλη του 2025 και 2025 αντιστοίχως.

Η Ελλάδα με την απόκτηση των τριών σύγχρωνων υπερόπλων θα ενσχύσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού δίνοντας του τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνοιστικό ρόλο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βίντεο από την καθέλκυση της φρεγάτας FDI «ΚΙΜΩΝ»

Πρόκειται για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους που  ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών.

Η FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Ο εξοπλισμός

Οι νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα εξοπλίζονται με το κορυφαίο AESA (Active Electronically Scanned Array) ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, Naval Group, τονίζει ότι οι ψηφιακές υποδομές της φρεγάτας «εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης», ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, πολυ-ηχητικοί πύραυλοι, απειλές Stealth αλλά και κυβερνο-επιθέσεις.

Επιπλέον, η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών, που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.

Ανοιχτό «παράθυρο» για απόκτηση τέταρτης FDI

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο απόκτησης 4ης φρεγάτας FDI, κόστους 1 δις όπως και οι παραπάνω τρεις, καθώς έπειτα από εισηγ’ησεις του Πολεμικού Ναυτικού και λαμβάνοντας υπ όψιν τις ανάγκες του στόλου το θέμα έχει φτάσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ««Εδώ και ελάχιστες μέρες παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό της χώρας ο συνολικός εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι η καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 στα ναυπηγεία της Naval Group στη πόλη Λοριάν της Γαλλίας, παρουσία του Νίκου Δένδια συνοδευόμενου από τον τότε Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό ναυτικό παρέλαβε πολεμικό πλοίο ήταν 1996, με την παράδοση της 4ης φρεγάτας ΜΕΚΟ «ΣΑΛΑΜΙΣ».

Πηγή