Η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται πλήρως μεταξύ 9.30 μ.μ. και 8 π.μ. σε περιοχές «υπερβολικού τουρισμού» στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, σύμφωνα με νέο διάταγμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας.

Σε μια προσπάθεια να παταχθούν οι διακοπές με αλκοόλ στις τουριστικές περιοχές, ο νόμος απαγορεύει πλήρως την πώληση αλκοόλ μέχρι αργά το βράδυ στο Llucmajor, την Palma και την Calvia (Magaluf) στη Μαγιόρκα και το San Antonio στην Ίμπιζα.

Οι αρχές απαγόρευσαν επίσης στα party boats να πλέουν σε ακτίνα ενός ναυτικού μιλίου από οποιονδήποτε από αυτούς τους προορισμούς και τα σκάφη απαγορεύεται να παραλαμβάνουν και να αποβιβάζουν επιβάτες στις περιοχές αυτές, ανέφερε το Majorca Daily Bulletin.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν επικρίνει τη νομοθεσία, λέγοντας ότι οι τουρίστες θα πηγαίνουν απλώς σε γειτονικά θέρετρα που δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς.

Οι απαγορεύσεις ακολουθούν την αυστηροποίηση ενός νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων πριν από τέσσερα χρόνια για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Εκείνη η νομοθεσία του 2020 απαγόρευσε τα happy hours, τις βόλτες στις παμπ και τις προσφορές ποτών δύο σε ένα, απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ στα καταστήματα μεταξύ 9.30 μ.μ. και 8 π.μ. και σταμάτησε τη διαφήμιση των σκαφών για πάρτι σε καθορισμένες περιοχές.

Το νέο διάταγμα έρχεται μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης προς τους ταραχοποιούς τουρίστες ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα στο πλαίσιο αυστηρότερων κυρώσεων για την κακή συμπεριφορά.

Έως και 16 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την επιβολή της απαγόρευσης της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, καθώς και για την ασφάλεια, τις επιθεωρήσεις και την ευαισθητοποίηση των τουριστών σε περιοχές με «υπερβολικό τουρισμό».

Στους ανθρώπους μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα μεταξύ 750 και 1.500 ευρώ εάν η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους δρόμους «διαταράσσει τη συνύπαρξη, συνεπάγεται πλήθος ανθρώπων ή υποβαθμίζει την ηρεμία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο ιστότοπος Canarian Weekly.

Εάν η παράβαση θεωρείται πολύ σοβαρή, το πρόστιμο μπορεί να κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος της Πάλμας Χάιμε Μαρτίνες δήλωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους του είναι να «διορθώσει τις απολίτιστες συμπεριφορές».

Το διάταγμα έχει καθορισμένη διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, διότι μετά από αυτό η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο νόμος δεν θα είναι πλέον απαραίτητος.

Πηγή: Sky News

Πηγή