Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ειδάλλως κινδυνεύει να δει τον τρόπο ζωής της να υπονομεύεται, προειδοποιούν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν  σε κοινό άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

«Σε λίγες εβδομάδες,  οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουμε να επανακαθορίζουμε την ατζέντα μας για την επόμενη θητεία στην ΕΕ. Κοιτάζοντας πίσω τις προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας —είτε είναι η πανδημία, ο συνεχιζόμενος ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας ή οι αυξανόμενες γεωπολιτικές αλλαγές — είναι σαφές: η Ευρώπη βιώνει το Zeitenwende της (σσ: βρίσκεται σε σημείο καμπής) . Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια στα οποία έχουμε χτίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο. Η Ευρώπη μας είναι θνητή και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», γράφουν συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες.

Και συνεχίζουν: 

«Η ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς μας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας, κάνοντας παράλληλα επιτυχία την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση, βρίσκεται στο επίκεντρο της απάντησης σε αυτές τις προκλήσεις. Για το σκοπό αυτό, η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν σήμερα μια ανανεωμένη ώθηση για ανταγωνιστικότητα για την επόμενη θητεία της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να ευδοκιμήσει ως ισχυρός βιομηχανικός και τεχνολογικός ηγέτης παγκόσμιας κλάσης, υλοποιώντας παράλληλα τη φιλοδοξία μας να κάνουμε την ΕΕ την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης για την ανάπτυξη των αγορών, των βιομηχανιών και των καλών θέσεων εργασίας του μέλλοντος.  Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις κοινές φιλοδοξίες, η Γερμανία και η Γαλλία είναι πεπεισμένες ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, περισσότερη ενιαία αγορά, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερους ίσους όρους ανταγωνισμού και λιγότερη γραφειοκρατία.

Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν τα σχέδια για την ευρωπαϊκή αεράμυνα: Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

Μεταξύ των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων οι δύο ηγέτες, αναφέρουν ότι είναι οι επιπλέον προσπάθειες για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, σεβόμενοι τις επιλογές των κρατών-μελών σχετικά με το πώς θα φθάσουν στην επίτευξη του στόχου. Η αναφορά εκλαμβάνεται ως ώθηση στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Όχι στον κατακερματισμό»

Επίσης, παροτρύνουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ολοκληρώσουν την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά με εναρμονισμό των πλαισίων για την αφερεγγυότητα, τη φορολόγηση και τις επενδύσεις.

«Ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρώπης είναι η ενιαία αγορά, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, να αναπτύσσονται και να ανταγωνίζονται, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα, επισημαίνουν. Πρέπει να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη της με μια εκσυγχρονισμένη ενιαία αγορά, μειώνοντας τον κατακερματισμό και τα εμπόδια, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα, ενισχύοντας τις δεξιότητες, προωθώντας την κινητικότητα και τη σύγκλιση.  Ζητούμε μια φιλόδοξη ατζέντα μείωσης της γραφειοκρατίας για την υλοποίηση απλούστερων και ταχύτερων διοικητικών διαδικασιών και μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες μας κατά 25 τοις εκατό. Αυτή η υπόσχεση πρέπει να υλοποιηθεί με ειδική νομοθεσία. Οι αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας χρειάζονται επίσης μια νέα αρχή.

«Να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητες των κεφαλαιαγορών μας»

«Οι συλλογικές μας επενδυτικές προσπάθειες, ιδιωτικές και δημόσιες, πρέπει να ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες μας. Πρέπει να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητες των κεφαλαιαγορών μας. Πάρα πολλές εταιρείες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους στρέφονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πάρα πολλές ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις επενδύονται στο εξωτερικό και όχι στις πιο υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας της Ευρώπης. Για να κινητοποιήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά με πυρήνα την ένωση τραπεζών και κεφαλαιαγορών, αντιμετωπίζοντας τον κατακερματισμό και διασφαλίζοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων, να βελτιώσουμε τη σύγκλιση και την αποτελεσματικότητα της εποπτείας των κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ, να εναρμονίσουμε τις σχετικές πτυχές των πλαισίων αφερεγγυότητας και τη φορολογική νομοθεσία, να απλοποιήσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναπτύξουμε ένα απλό και αποτελεσματικό προϊόν διασυνοριακών επενδύσεων και αποταμίευσης για όλους. Οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να συμβαδίζουν. Θα πρέπει να κάνουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατάλληλο για το μέλλον και να δώσουμε περαιτέρω προτεραιότητα στις επενδύσεις σε μετασχηματιστικές δαπάνες και ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, ενώ παράλληλα θα εργαστούμε για την εισαγωγή νέων «ιδίων πόρων» όπως συμφωνήθηκε το 2020» καταλήγουν Μακρόν και Σολτς.

naftemporiki.gr

Πηγή