Το μέτρο της έκτακτης φορολόγησης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο προκρίνει η κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντισταθμίσει τις σημαντικές αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να φέρουν ισχυρό «αποτύπωμα» στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι οι πόροι που θα προκύψουν από τη δίμηνη εφαρμογή του μέτρου (Ιούλιο και Αύγουστο) θα αξιοποιηθούν για τη χορήγηση επιδοτήσεων, αρχικά για τα τιμολόγια του Αυγούστου, και θα επανεξεταστεί η τυχόν επέκταση του μέτρου για τους επόμενους μήνες.

Στοχευμένες επιδοτήσεις

Να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», ότι το επικρατέστερο σενάριο υπαγορεύει στοχευμένες επιδοτήσεις προς τα «πράσινα» τιμολόγια, χωρίς να αποκλείονται, κατόπιν ειδικής εξέτασης, τα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό σχέδιο απορρίπτει εξαρχής τη «φόρμουλα» των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην αγορά ενέργειας αφενός ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αφετέρου αφορά σε μια στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, που θα πρέπει να λυθεί συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρόκειται για μια προσωρινή διαταραχή στους λογαριασμούς ρεύματος που σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει διαστάσεις ενεργειακής κρίσης, όπως συνέβη δύο χρόνια πριν.

Τα δεδομένα

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι, μετά τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που γράφει τις τελευταίες μέρες το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στη χονδρική ρεύματος, τα κυβερνητικά επιτελεία βρίσκονται «επί ποδός», προκειμένου να παρέμβουν, προτού εκτραχυνθούν τα πράγματα που ήδη θυμίζουν μέρες ενεργειακής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι ότι το ανοδικό σερί στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων, με το καθένα να προκρίνεται με βάση την εξέλιξη της κατάστασης.

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ακολούθησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου για σήμερα το πρωί από τον υπουργό ΠΕΝ, Θόδωρο Σκυλακάκη, για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων.

Ο υπουργός Ενέργειας θα επεξηγήσει τόσο το τέλος που θα εφαρμοστεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας όσο και το όφελος που θα προκύψει από την υλοποίηση του μέτρου για τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι βασική αιτία εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών αποτελούν προβλήματα στις διασυνδέσεις του «ενεργειακού διαδρόμου» Ουγγαρίας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας, τα οποία, λόγω του διασυνοριακού εμπορίου, παρασύρουν προς τα πάνω και την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Από τη στιγμή που είμαστε διασυνδεδεμένοι, οποιαδήποτε αστοχία στην αγορά μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων», όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να συμπληρώσουν ότι, κατά την εκτίμησή τους, πρόκειται για κάτι παροδικό, χωρίς ωστόσο, να μπορούν προσώρας να προσδιορίσουν πότε ακριβώς θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η «αντίδραση» της ελληνικής πολιτείας, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, εστιάζει στη χονδρική αγορά, φιλοδοξώντας να αξιοποιήσει μέρος των «απρόοπτων κερδών», όπως τα ονόμασε, για να την επιδότηση των λογαριασμών. Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται να διαρκέσει το φαινόμενο των υψηλών τιμών ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επιδότηση των λογαριασμών τον Αύγουστο, αφήνοντας, ωστόσο, «ανοικτό παράθυρο» να υπάρξει αντίστοιχη μορφή στήριξης και τον Σεπτέμβριο, εφόσον βέβαια διατηρηθούν τα προβλήματα στη χονδρική αγορά ενέργειας με τις υψηλές τιμές.

Η έρευνα της ΡΑΑΕΥ

Όπως είχε γράψει στο χθεσινό της ρεπορτάζ η «Ν», η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εκκίνησε έρευνα από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να διαπιστώσει αν προκύπτουν ζητήματα αθέμιτης κερδοσκοπίας. Αν και εκκρεμούν, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για το θέμα, ορισμένες ακροάσεις με εταιρείες, τα έως τώρα δείγματα γραφής δείχνουν καθ’ όλα νόμιμα, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για εξωγενείς παράγοντες που εκτόξευσαν σε δυσθεώρητα ύψη την ελληνική χονδρική ρεύματος. Η Ρυθμιστική Αρχή έχει συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με ΔΕΗ και ΗΡΩΝ και αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τον κύκλο των συναντήσεων με Μυτιληναίο και Elpedison.

Πηγή