Στη φάση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών περνά το έργο ΣΔΙΤ «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» εκτιμώμενης αξίας 210 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Οι ενδιαφερόμενοι ΓΕΚ Τέρνα, Metlen – Μεσόγειος, Θαλής – ‘Αβαξ – Γκολιόπουλος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat καλούνται να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους στις 23 Αυγούστου.

Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 25 έτη.

Το έργο αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της.

Επιπρόσθετα, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 (που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας – Πεζούλας) η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.).

Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με την καταβολή Χρηματοδοτικής Συμβολής που καλύπτει το σύνολο του κατασκευαστικού κόστους μέχρι του ποσού των 51 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Πηγή