Άμεσα αντιδρά η ενεργειακή αγορά στην απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών, με την Protergia να ανακοινώνει την απορρόφηση των αυξημένων χονδρικών τιμών και το πάγωμα των τιμών λιανικής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η απόφαση να διατηρήσει ίδιες χρεώσεις τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, παρά την αύξηση στη χονδρεμπορική αγορά, «φιλοδοξεί» να δώσει ένα «στίγμα» στην αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να γίνει κι αλλιώς», μιλώντας για τη μεταφορά των κλυδωνισμών στην αγορά χονδρικής στις τιμές λιανικής του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης όσο και μεταγενέστερα, τυχόν αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος «μεταφράζονταν» σχεδόν αμέσως σε ανάλογες αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος, δοκιμάζοντας τις αντοχές των καταναλωτών, που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη από μήνα σε μήνα.

Ίδιες χρεώσεις, παρά την αύξηση 45% στη χονδρική από την Protergia

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η Protergia, αναπόσπαστο κομμάτι της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS), επέλεξε να διατηρήσει τις ίδιες χρεώσεις, παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή χονδρικής αναμένεται να κλείσει σε λίγες μέρες με αύξηση περί το 45% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του Ιουλίου.

Για την ακρίβεια, η μέση τιμή διαμορφώνεται έως τώρα στα 142,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 98 ευρώ τον Ιούλιο. Η εταιρεία προσθέτει ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 kWh, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αδιαπραγμάτευτη στρατηγική προτεραιότητα της Protergia είναι να παρέχει σιγουριά και ασφάλεια στους πελάτες της, νέους και υφιστάμενους, με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και φυσικά την αξιοπιστία της METLEN Energy & Metals, στηρίζοντας την ενεργειακή αγορά στο σύνολό της».

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό πράσινο τιμολόγιο της Protergia τον Ιούλιο «έκλεισε» στα 15,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και τα δύο κίτρινα τιμολόγια Protergia Home Value Simple και Protergia Home Value Easy τιμολογούνταν στα 13,6 λεπτά και 9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αντίστοιχα.

Ο έκτακτος φόρος, οι επιδοτήσεις και η ΔΕΗ

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά το σχέδιο στήριξης των καταναλωτών για τον Αύγουστο, προγραμματίζοντας μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα επιβάλει στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Ως γνωστόν, οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων σε οικιακά κίτρινα και πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο και με όριο τις 500 κιλοβατώρες. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το ύψος του έκτακτου τέλους θα κριθεί εν τέλει από τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινωθούν το βράδυ της 1ης Αυγούστου από τους παρόχους, με ειδικό βάρος να έχει η χρέωση που θα καθορίσει η ΔΕΗ.

Αυτό γιατί το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ συγκεντρώνει το 72% της αγοράς των οικιακών καταναλωτών και επομένως αυτό θα πρέπει πρώτα να «ακολουθήσει», προκειμένου η μέση χρέωση του καταναλωτή να διαμορφωθεί περί τα 15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως θέλει το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ είχε διαμορφωθεί στα 13,557 λεπτά ανά KWh (για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες) τον Ιούλιο έπειτα από έκπτωση 31%. Έναν μήνα πριν, τον Ιούνιο, η επιχείρηση είχε δώσει έκπτωση 38%.

Πηγές της αγοράς διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το πού θα κυμανθεί η χρέωση της ΔΕΗ, δεδομένου ότι εδώ και δύο μήνες εφαρμόζει υψηλές εκπτώσεις, όταν οι υπόλοιποι πάροχοι «ακολουθούν» ανατιμητικές τάσεις και επομένως τα περιθώρια της μεγαλύτερης επιχείρησης ηλεκτρισμού είναι σημαντικά περιορισμένα σε αυτή τη χρονική συγκυρία

Πηγή