Στις 29 Μαΐου 2024, οι εκπρόσωποι στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκριναν ένα νέο παγκόσμιο σχέδιο δράσης και πλαίσιο παρακολούθησης για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων (IPC) για την περίοδο 2024–2030. Το σχέδιο παρέχει σαφείς δράσεις, δείκτες και στόχους για την υποστήριξη των κρατών-μελών στη βελτίωση των ενεργειών IPC σε εθνικό και επίπεδο εγκατάστασης.

Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πώς επιδημίες όπως ο Έμπολα και ο COVID-19 που εξαπλώνονται σε κοινότητες μπορούν να ενισχυθούν δραματικά σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης όταν υπάρχουν κενά στα μέτρα IPC.

Οι λοιμώξεις που αποκτώνται σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή αντοχή (AMR), προκαλούν ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί στους ασθενείς και αυξάνουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Οι παρεμβάσεις IPC όπως η υγιεινή των χεριών και η διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες νερού, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (HAI) έως και 70% και να έχουν υψηλή οικονομική απόδοση της επένδυσης.

Οι εκπρόσωποι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τα προγράμματα IPC, σημειώνοντας ότι το σχέδιο δράσης θα απαιτήσει σταθερή πολιτική δέσμευση, ειδική χρηματοδότηση και συνεχή εφαρμογή.

Το σχέδιο θα υποστηρίζεται από λεπτομερή οδηγό υλοποίησης και άλλους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων κοστολόγησης. Η πλήρης εφαρμογή του παγκόσμιου σχεδίου δράσης μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη του στόχου ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που είναι ασφαλής από τα HAI έως το 2030.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τη Γραμματεία του ΠΟΥ να υποβάλλει έκθεση στη Συνέλευση σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής ανά διετία από το 2025.

Πηγή