Στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και στην περαιτέρω ενίσχυση διεθνών πρωτοβουλιών για την προστασία των αμάχων, την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης και την προώθηση της ειρήνης επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, με τον Σωκράτη Φάμελλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ο κ. Φάμελλος εξήγησε πως ζήτησε αυτή τη συνάντηση «γιατί η θηριωδία η οποία εξελίσσεται στη Γάζα και στην Παλαιστίνη μάς αφορά όλους και οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες».
Ήδη, όπως επισήμανε, ο τραγικός απολογισμός είναι δεκάδες χιλιάδες νεκροί άμαχοι, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά. «Αυτό που εξελίσσεται είναι μια μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής και οι επιλογές της κυβέρνησης, «η οποία δεν έχει συμπαραταχθεί μαζί με τους ηγέτες άλλων χωρών και ευρωπαϊκών χωρών, είναι αναντίστοιχες με τις σοβαρές ευθύνες που έχουμε.
Και θεωρώ ότι έρχονται και σε αντίθεση με την εθνική γραμμή της χώρας για τα ζητήματα και της ειρήνης και της ασφάλειας και της ζωής, αλλά και με τις επιλογές για τη Μέση Ανατολή.
Οι Έλληνες, ως γνώστες της μαύρης σελίδας της Κύπρου, αλλά και έχοντας τα βιώματα της γενοκτονίας των Ποντίων, της Μικρασιατικής Καταστροφής, έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε θέση και να παρέμβουμε.
Και γι’ αυτό ήρθα για να σας καταθέσω και τις προτάσεις του κόμματός μας, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση σας, ως ανώτατη Πολιτειακή Αρχή της χώρας και της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Και οι προτάσεις, τις οποίες θέλω να σας θέσω είναι προτάσεις που αφορούν και τα ζητήματα του ανθρωπισμού, αλλά και τα θέματα της ασφάλειας.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η σιωπή είναι συνενοχή. Και αυτό μας αφορά όλους.
Οι προτάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί και στη Βουλή και δημόσια. Θα σας καταθέσω και άλλες προτάσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, γιατί η Ελλάδα και εμείς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οφείλουμε να παρέμβουμε και να σταθούμε με την πλευρά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ασφάλειας».
Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας σχολίασε πως «πάντα είναι χρήσιμες αυτές οι ανταλλαγές απόψεων. Παρακολουθώ βέβαια και από τον δημόσιο διάλογο και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τις θέσεις των κομμάτων, αλλά άλλη είναι η κατ’ ιδίαν ανταλλαγή απόψεων πάνω σε κρίσιμα θέματα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το θέμα της Γάζας έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. «Γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις διπλωματικές διεθνώς και μεμονωμένα, για να αρθεί ο αποκλεισμός και η απαγόρευση, η παρεμπόδιση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παρακολουθώ τις προσπάθειες της χώρας μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα να είμαστε προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την ιδιότητα του μη μονίμου μέλους. Και θα αναφερθώ μόνο σε αυτά, χωρίς να θέλω ούτε να υποτιμήσω ούτε να υπερτιμήσω αυτές τις πρωτοβουλίες που συνήθως είναι συλλογικές.
Στις 13/5 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με πρωτοβουλία της Μεγάλης Βρετανίας, συνυπέγραψαν ένα κείμενο πολύ αυστηρό, όπου ζητούν την άμεση άρση της παρεμπόδισης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας ότι, αν αυτό συνεχιστεί, ειδικά για τους νέους και τα παιδιά που αναφέρατε, θα φτάσει στα όρια του λιμού, αν δεν έφτασε ήδη. Και αυτό το προσυπογράφει η Αγγλία, η Γαλλία, η Δανία, η Σλοβενία και η Ελλάδα.
Και την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, πάνω σε αυτό το πλαίσιο της ανθρωπιστικής καταστροφής που συμβαίνει, είχαμε μια πρωτοβουλία δικιά μας, της χώρας μας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην οποία προσυπέγραψαν 80 αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ, ανάμεσα τους και οι Παλαιστίνιοι, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ουγγαρίας, για την προστασία των αμάχων η οποία, όπως ελέχθη, δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική με βάση το ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι αυτή ακριβώς η προστασία των αμάχων, ιδιαίτερα στη Γάζα που έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο ανθρωπιστικής κρίσης από την έναρξη των εχθροπραξιών, από τον Οκτώβριο, δηλαδή, του 2023, πρέπει να ληφθεί υπόψη και θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι την παραβιάζουν ότι έχουν και ευθύνες, όχι μόνο ηθικές αλλά και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.
Και επειδή αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται και δεν υπάρχει ακόμη ανταπόκριση, θα συνεχίσει η χώρα μας ως προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των ημερών με μία συζήτηση πάλι για τη Μέση Ανατολή, όπου το κύριο θέμα θα είναι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω ούτε να υποτιμήσω ούτε να υπερτιμήσω τη συμβολή αυτή, αλλά να είστε βέβαιος ότι όλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό και κάθε πρόταση ενίσχυσης των διπλωματικών πιέσεων ώστε να αρθεί αυτή η κατάσταση που ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει αφόρητη για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε ο κ. Τασούλας, με τον κ. Φάμελλο να συμπληρώνει:
«Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα διατυπώσω την άποψή μου και στη συνέχεια οφείλω να καταθέσω προτάσεις για να είναι η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας που είναι η πλευρά της ανθρωπιάς και της ειρήνης».