Συμφωνία-πλαίσιο για την επόμενη 3ετία, που να εμπεριέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα για τις επιχειρήσεις τους, αναμένουν να υπογράψουν με το υπουργείο Υγείας οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να υπάρχει ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον στον τομέα Υγείας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Pharma Innovation Forum Greece (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και το γενικό διευθυντή Ιωάννη Κωτσιόπουλο οι υποχρεωτικές επιστροφές του πρώτου 6μήνου 2023 αγγίζουν ύψη ρεκόρ και τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας δεν έχουν αποδώσει. Συγκεκριμένα, για το 2023, η υπέρβαση  εκτιμάται 74% στα νοσοκομειακά καινοτόμα φάρμακα, 62% στα καινοτόμα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ και 44% στα προϊόντα λιανικής. Επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΦΕΤ έχει εκτοξευθεί αφού καταγράφηκαν πάνω από 1.100 νέα ΑΜΚΑ ασθενών μέσα σε ένα χρόνο. Ενώ, να σημειωθεί ότι το 2023, το 50% των καινοτόμων φαρμάκων που είχαν λάβει έγκριση EMA την προηγούμενη τετραετία δεν ήταν διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του PIF την περίοδο 2019-2021 διένειμαν 350 εκατ. δόσεις on patent φαρμάκων και σχεδόν τα 2/3 των ορφανών που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Ενώ, από τα στοιχεία που κατέθεσαν πρόσφατα τα μέλη του PIF για την τριετία 2019-2021 συνείσφεραν στην ελληνική οικονομία 4 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων εισφορών μέσω υποχρεωτικών επιστροφών, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Και παρόλες τις δυσμενείς προβλέψεις πρόκειται να λανσάρουν περισσότερα από 90 καινοτόμα φάρμακα στην Ελληνική αγορά τα επόμενα 2 έτη.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι προσωρινές ενέσεις χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επαρκούν για να μειώσουν τις υποχρεωτικές επιστροφές και απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνδυασμού χρηματοδότησης και διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Προτείνουν επίσης η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ένα “Clinical Trials Hub” γιατί αν επενδύσει 1,5% των συνολικών ευρωπαϊκών δαπανών σε R&D τότε 0,5%-0,6% δις ευρώ θα μπορούσαν να επενδυθούν σε κλινικές μελέτες και να φέρουν πάνω από 1 δις αύξηση του GR GDP, περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ έσοδα από φόρους, 20.000 νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον πηγές χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, συμβολή στη φορολογία κ.α.

Πηγή