Αναπόφευκτη είναι πλέον η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η διάρκεια της παράτασης, την οποία θα αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν θα είναι δίμηνη, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των λογιστών-φοροτεχνικών, αλλά ολιγοήμερη.

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται με ρυθμό 250.000 ημερησίως για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι να τις έχουν καταθέσει έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου που λήγει κανονικά η σχετική προθεσμία. Ειδικότερα, μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 5.484.719 δηλώσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των αναμενόμενων δηλώσεων εκτιμάται σε 6,75 εκατομμύρια (6,5 εκατομμύρια αρχικές και 250.000 τροποποιητικές).

Ουσιαστικά, από χθες το πρωί μέχρι το βράδυ της 26ης Ιουλίου -μέσα σε 5 εικοσιτετράωρα- θα πρέπει να έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 1,25 εκατομμύριο δηλώσεις (αρχικές και τροποποιητικές). Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα 22/7 έως και την Παρασκευή 26/7 ο μέσος ρυθμός υποβολής θα πρέπει να ανέλθει στις 250.000 δηλώσεις την ημέρα!

Δεδομένου ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει, ότι το πολύ μέχρι 150.000 δηλώσεις θα είναι δυνατό να υποβάλλονται καθημερινά κατά μέσο όρο έως τις 26 Ιουλίου και άρα μέχρι τότε μετά βίας θα έχουν υποβληθεί 6,25 εκατομμύρια δηλώσεις, η προθεσμία της 26ης Ιουλίου δεν επαρκεί για την υποβολή και των 6,75 εκατομμυρίων δηλώσεων. Δηλαδή τουλάχιστον 500.000 δηλώσεις δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν εγκαίρως.

Συνεπώς, είναι πλέον βέβαιο ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ανακοινώσει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Ωστόσο, η παράταση που θα ανακοινωθεί θα είναι ολιγοήμερη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προθεσμία θα παραταθεί για 5 ή 7 ακόμη μέρες, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου ή μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Αντιδράσεις φοροτεχνικών

Όμως, το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι λοιποί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λογιστών-φοροτεχνικών (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων κ.λπ.) έχουν ζητήσει παράταση 2 μηνών, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά η χρονική περίοδο υποβολής των δηλώσεων περιορίστηκε μόλις στους τρεις μήνες (από 25/4 έως 26/7) και ότι παράλληλα φέτος ήταν πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά το πλήθος των προβλημάτων που ανέκυψαν με πάρα πολλές δηλώσεις, όπως π.χ. η μη έγκαιρη ηλεκτρονική αποστολή των δεδομένων για εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων που έπρεπε να ήταν προσυμπληρωμένα, οι ελλείψεις σε πολλά προσυμπληρωμένα στοιχεία κ.λπ., οπότε προέκυψαν ανάγκες υποβολής πολύ μεγάλου πλήθους τροποποιητικών δηλώσεων με διορθώσεις. Με σκοπό μάλιστα να υποβάλουν επαρκώς αιτιολογημένα τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκπρόσωποι των λογιστών-φοροτεχνικών και συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο και οι πρόεδροι των 52 Ενώσεων-μελών της ΠΟΦΕΕ από όλη την Ελλάδα, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ν. Κουγιουμτσή και βουλευτών-εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, καλώντας τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου και επιδιώκοντας συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Χρίστο Δήμα και υποβολή σχετικού ψηφίσματος. Αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον κ. Δήμα, στον οποίο κατέθεσαν ψήφισμα, ενώ έγινε συζήτηση κατά την οποία επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη άμεσης παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Από τη μεριά του ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να μεταφέρει άμεσα το αίτημα στον υπουργό.

Πηγή