Το «αθόρυβο» ανοδικό σερί συνέχισε και σήμερα (18/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές -χωρίς να εντυπωσιάζουν- να διατηρούν τα ηνία για 4η διαδοχική συνεδρίαση.

Αυτό επιβεβαίωσε ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μια φάση παρατεταμένης συσσώρευσης, αναζητώντας τον αναγκαίο καταλύτη, ο οποίος θα καταφέρει να «σπάσει» το στενό εύρος των 1.400 – 1.470 μονάδων και να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων.

Η προσοχή της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, ήταν στραμμένη στον Standard & Poor’s, ο οποίος το βράδυ θα ανακοινώσει το καθιερωμένο report για την Ελλάδα. Μια πιθανή αναβάθμιση στο «ΒΒΒ» είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, αν και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιβεβαίωση της τρέχουσας αξιολόγησης στο «BBB-» με θετικό outlook. 

Σ’ αυτό το περιβάλλον, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση κατά 0,34% και διαμορφώθηκε στις 1.443,57 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.438,67 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε πέντε μονάδες (από 1.439,19 έως 1.444,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 121 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen κατάφερε να ξεχωρίσει στο +2%, ενώ άνω των 3,8 ευρώ επέστρεψε η μετοχή της Πειραιώς. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ προσέγγισε τις «κορυφές» των 12,5 ευρώ και ο ΟΤΕ υπερέβη τα 16 ευρώ (υψηλό 26 μηνών). Αντίθετα, με τζίρο 25 εκατ. ευρώ, η Εθνική υποχώρησε ξανά κάτω των 7,5 ευρώ.

Σε επίπεδο πενθήμερου, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης αξιοποίησε το τετραήμερο θετικό σερί και πέτυχε μεταβολή κατά 1,9%, δίνοντας… πνοή στο υποτονικό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων.

Χρηματιστήριο – ΒΙΟΤΕΡ: Δεύτερο διαδοχικό limit up – Το σχέδιο εξυγίανσης, ο μεγάλος δανεισμός και ο… καθηλωμένος τζίρος

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε την 4η συνεχόμενη «πράσινη» συνεδρίαση, καθώς τερμάτισε στο +0,43% και τις 1.237 μονάδες, έχοντας ρίξει κάτω του 10% την απόσταση από τις φετινές κορυφές.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +2,19% και τα 3,867 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +0,73% και τα 2,058 ευρώ, η μετοχή της Alpha έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,52 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής περιορίστηκε στο -0,64% και τα 7,47 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,56% και 3.519 μονάδες), η μετοχή της Metlen διευρύνθηκε στο +2,1% και τα 33,9 ευρώ, προσπαθώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Autohellas και Viohalco κέρδισαν 1,8% και 1,9%, αντίστοιχα, με την Aegean να έπεται στο +1,1% και τα 10,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΔΕΗ πλησίασε περαιτέρω τα φετινά υψηλά των 12,5 ευρώ (+0,5% και 12,1 ευρώ), ενώ η μετοχή του ΟΤΕ αναρριχήθηκε στα 16,1 ευρώ, τα οποία αποτελούν την καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2022. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo αναδιπλώθηκε στο -0,9% και τα 25,9 ευρώ, με τη μετοχή της Titan Cement να ακολουθεί στο -0,8% και τα 33,4 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαία κεφαλαιοποίησης (+0,12% και 2.315 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχώρισε θετικά στο +1,7% και τα 28,6 ευρώ, φθάνοντας μία ανάσα από τα πολυετή υψηλά των 28,8 ευρώ. Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής εκτινάχθηκε κατά 3,2%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, ΑΒΑΞ και Πλαστικά Θράκης διευρύνθηκαν άνω του +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ αφομοίωσε τα υψηλά 14 μηνών (-0,6%), στον απόηχο της πώλησης του 20% της Αριάδνη Α.Ε. στην κινεζική State Grid. ΕΥΑΘ και Dimand οπισθοχώρησαν κατά 0,9%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Αλουμύλ, η οποία «πέταξε» κοντά στα 3,3 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 68 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 44 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές κατέγραψαν πτώση. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 101,5 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To 12άρι της ΔΕΗ, το 4×4 στην Alpha και η «ανάσα» της ΕΤΕ

Στο επίκεντρο ο S&P 500

Με θετικό πρόσημο αποχαιρέτησε την πέμπτη -και τελευταία- ημέρα της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε μια φάση παρατεταμένης συσσώρευσης δυνάμεων.

Ο Γενικός Δείκτης έχει αισίως συμπληρώσει τέσσερις διαδοχικές «πράσινες» συνεδριάσεις, αφενός προσεγγίζοντας τις 1.450 μονάδες, αφετέρου πετυχαίνοντας αθροιστικά κέρδη 1,9% στην εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι η διάσπαση των στενών ορίων των 1.400 – 1.470 μονάδων και η σύγκλιση με τις φετινές «κορυφές» των 1.502 μονάδων απαιτούν έναν ισχυρό καταλύτη, ο οποίος θα προσελκύσει «φρέσκα» επενδυτικά κεφάλαια.

Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική αγορά ταλαιπωρείται από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι διαδοχικές προσφορές μετοχών από τις εισηγμένες (ΑΜΚ, placements κ.α.) έχουν «στραγγίσει» τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Χρηματιστήριο: Με ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ οι «μεσαίοι» – Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο ταμείο

Σήμερα, πάντως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος το βράδυ θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Ο γνωστός rate agency τοποθετεί τη χώρα στο ΒΒΒ- με θετικό outlook.

Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος ορισμένων μηνών είναι πιθανή μια αναβάθμιση στο ΒΒΒ, δηλαδή δύο «σκαλιά» άνω της επενδυτικής βαθμίδας. Ευχής έργον αυτό το upgrade να γίνει απόψε. Σε διαφορετική περίπτωση η αγορά θα πρέπει να περιμένει έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2024, το οποίο είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα εν ενόψει της έναρξης δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, με τις Metlen και Sarantis να ανοίγουν τον χορό την προσεχή Πέμπτη και Τετάρτη, αντίστοιχα.

Αφομοίωση των ρεκόρ στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται σταθεροποιητικά στις 523 μονάδες, «χωνεύοντας» την απόφαση της ΕΚΤ για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (3η μέσα στο 2024), εξέλιξη που έδωσε μεγάλη ώθηση στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες εμφανίζουν μικτά πρόσημα, απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά και συνεχίζοντας την αποτίμηση των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Μικρή πτώση κατά 0,3% σημειώνει ο Dow Jones, ενώ κέρδη κατά 0,6% καταγράφει ο Νasdaq.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα που ξεχωρίζουν στους τελευταίους μήνες – Οι κορυφαίες επιδόσεις του 2024

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή