Με βήμα σημειωτόν συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αγοραστές και πωλητές δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, παρά το πρωινό προβάδισμα των πρώτων.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στη… μετριότητα των τελευταίων εβδομάδων, ενόσω η αξία των ημερήσιων συναλλαγών διατηρείται σε επίπεδα αισθητά κάτω του ορίου των 100 εκατ. ευρώ.

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι αφενός οι αποτιμήσεις των εισηγμένων αποδεικνύονται αρκετά ελκυστικές, δεδομένης της εύρωστης κερδοφορίας του α’ εξαμήνου, αφετέρου ο οίκος Moody’s είναι πολύ πιθανό να δώσει το investment grade στην αξιολόγηση της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 1.432,24 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.434,17 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (1.432,14 έως 1.441,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα 9,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, Aegean και ΟΤΕ δέχονται πιέσεις άνω του 1%, με τις τράπεζες να υποχωρούν ελαφρώς για 3η διαδοχική ημέρα, ενόσω η Πειραιώς βγαίνει στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier 2. Από την άλλη πλευρά, η δεικτοβαρής Coca – Cola ανακτά τα 34 ευρώ (υψηλό 4ετίας).

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του ΤΧΣ για την Εθνική αλλά και την εισαγωγή της Τρ. Κύπρου, αναδιπλώνεται για 3η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς βρίσκεται στο -0,46% και τις 1.239 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,70% και το 1,998 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,55% και το 1,5315 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,27% και τα 7,526 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,18% και τα 3,973 ευρώ.

Χρηματιστήριο: 6+2 μετοχές που παραμένουν άκρως ελκυστικές για αγορές

Χωρίς… ρυθμό το Χρηματιστήριο

Συνέχεια στο μαρτύριο της… σταγόνας αναμένεται να δώσει και σήμερα (10/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μοιάζει εγκλωβισμένο σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων.

Σίγουρα, το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό και η κακή φήμη που συνοδεύει τον Σεπτέμβριο περιορίζουν αισθητά τη διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη περιττού ρίσκου, κάτι το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στο ταμπλό.

Κάπως έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά σε μια τροχιά, η οποία έχει ως κατώτατο σημείο τις 1.420 μονάδες και ως ανώτατο σημείο τις 1.450 μονάδες, αποτρέποντας μια άμεση σύγκλιση με το ρεκόρ των 1.502 μονάδων.

Η στάση αναμονής των επενδυτών αποτυπώνεται εύγλωττα στον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, καθώς η ημερήσια αξία των συναλλαγών παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ.

Χωρίς μια σαφή τόνωση στον αριθμό και το μέγεθος των συναλλαγών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει υπέρβαση των τρεχόντων επιπέδων και ολοκλήρωση της εν εξελίξει πλάγιας κίνησης του βασικού δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά έχει μπροστά της ορισμένες πολύ σημαντικές ειδήσεις, με κυριότερη όλων την ετυμηγορία του Moody’s την προσεχή Παρασκευή, η οποία θα κρίνει την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει τη δεύτερη μείωση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι και η σειρά της Federal Reserve να δράσει.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά συνεχίζει να βλέπει τις εισηγμένες να ανακοινώνουν εύρωστα οικονομικά μεγέθη για το α’ εξάμηνο, κάτι το οποίο διατηρεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα.

Ας σημειωθεί ότι εντός της ημέρας η επενδυτική κοινότητα περιμένει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Fourlis, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean Airlines.

Στάση αναμονής στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, ενόσω παραμένουν οι αβεβαιότητες, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων, με την Ευρωζώνη να προηγείται την προσεχή Πέμπτη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν την επόμενη Τετάρτη.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 τηρεί στάση αναμονής, καθώς βρίσκεται στο +0,03% και τις 510 μονάδες. Απώλειες 0,45% εμφανίζει, αντίθετα, ο FTSE στο Λονδίνο. Στη Wall Street, τα futures του S&P 500 προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «χαμένη» Alpha Bank και το μπουστάρισμα της ΔΕΘ στις δύο ασφαλιστικές

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή