Χείρα βοήθειας έλαβε σήμερα (15/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στο «τιμόνι» για μόλις 3η φορά κατά τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί -προσωρινά τουλάχιστον- η καθοδική πορεία προς τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων και να «ψαλιδιστούν» οι αθροιστικές απώλειες του Οκτωβρίου (υπολογίζονται στο -2% από την πρώτη του μήνα).

Από την άλλη πλευρά, όμως, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να ανατραπεί η «μεγάλη» εικόνα, η οποία θα παραμένει… προβληματική, ενόσω η Λεωφόρος Αθηνών διατηρείται κάτω του μίνιμουμ στόχου των 1.450 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια αύξηση κατά 0,87% και διαμορφώθηκε στις 1.423,74 μονάδες, κερδίζοντας 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.411,49 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.412,87 έως 1.423,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 103 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό, τώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες της χθεσινής ημέρας, οι τράπεζες ανέκαμψαν κατά έως 2,5%, με τις Alpha και Πειραιώς να ξεχωρίζουν. Ράλι άνω του +4% εμφάνισε και η ΔΕΗ, ενώ η Jumbo ακολούθησε στο +1,5%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διολίσθησε κατά περίπου 22%, μία ημέρα πριν το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διασπορά της Cenergy, το άλμα στην Quest και η μισή… αντίδραση της Aegean

Εν αναμονή ενός ισχυρού καταλύτη

Μόλις το 3ο θετικό κλείσιμο στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις μετρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα κατάφερε να βγάλει μια… μίνι αντίδραση, ανακόπτοντας (προς ώρας) την καθοδική πορεία προς τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει αρνητική. Κι αυτό έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τα βασικά «αναχώματα» (1.400 μονάδες), τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.393 μονάδες).

Μέσα στο τελευταίο 13ήμερο, για παράδειγμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μια σωρευτική κάμψη, η οποία υπερβαίνει το -3,3%, δεδομένου ότι από τις 1.471 μονάδες της 27ης Σεπτεμβρίου έχει πλέον αναδιπλωθεί στις 1.422 μονάδες.

Σίγουρα, οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες (placements, ΑΜΚ) έχουν «στεγνώσει» την εγχώρια αγορά, λόγω της «ανακύκλωσης» της διαθέσιμης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει κλείσει τις κάνουλες των κεφαλαίων από το εξωτερικό, κάτι που καθιστά ακόμη πιο ασφυκτική την κατάσταση στο εσωτερικό.

Όλα αυτά, λοιπόν, για να ανατραπούν απαιτούν την έλευση ενός ισχυρού καταλύτη, ο οποίος θα κινητοποιήσει «φρέσκα» πορτοφόλια και θα δώσει νέα πνοή στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέχρι τότε απαιτείται… υπομονή και προσοχή.

Όσον αφορά το ταμπλό, η προσοχή στρέφεται κυρίως στην Attica Bank, καθώς σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής πριν το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα). Θα ακολουθήσουν η ΑΜΚ και η άσκηση των warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας θα γίνει γνωστή η κατανομή των νέων μετοχών στη Cenergy, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 20% σε 30%).

Ρεκόρ ο DAX, στάσιμη η Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία δίνουν τον ρυθμό των τελευταίων ημερών, ενόσω οι αγορές περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων την προσεχή Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 524 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά (19.567 μονάδες), κερδίζοντας +0,3%. Στη Wall Street, ο Dow Jones αφομοιώνει τα χθεσινά ρεκόρ (-0,63%), ενώ ο S&P 500 παραμένει στις 5.860 μονάδες (+0,06%).

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή