Επιφυλακτικά ανοδικά ξεκινά στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, στον απόηχο της μεγάλης βουτιάς της προηγούμενης Δευτέρας.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σταθερά άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες), αλλά ταυτόχρονα αδυνατεί να επανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, οι οποίες συνιστούν τη βασική αντίσταση.

Την ίδια στιγμή, ενόσω διανύουμε τις πλέον καλοκαιρινές ημέρες του έτους, είναι εύλογο και θεμιτό να παρατηρείται μια σταθερή εξασθένηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι το οποίο έχει «ρίξει» τους ημερήσιους όγκους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,29% και διαμορφώνεται στις 1.387,32 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.383,31 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.384,64 έως 1.387,32 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2 εκατ. ευρώ στο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Jumbo προσπαθεί να ξεκολλήσει από τα χαμηλά 15 μηνών και ενισχύεται προς τα 22 ευρώ. Μικρές μεταβολές εμφανίζουν, από την πλευρά τους, οι τραπεζικές μετοχές, ενώ Premia συνεχίζει ανοδικά στο +3%, μετά τη mega συμφωνία με τη Nordic Leisure.

Δημητρακόπουλος: Το νέο tech… αίμα στο Χρηματιστήριο και ο στόχος για μίνιμουμ ανάπτυξη 30% ετησίως

Περίοδο χαμηλής προβλεψιμότητας

Μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλής προβλεψιμότητας διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους άγνωστους «Χ» από το εξωτερικό να ναρκοθετούν τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία πλέον έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.

Το sell off της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 9 δισ. ευρώ μέσα σε δύο ημέρες, κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη σταθερών, ακόμα και σε μια χρονική περίοδο, όπως ο Αύγουστος, ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μια ράθυμη και χαλαρή επενδυτική συμπεριφορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την προσπάθεια ανάκτησης ενός μέρους των απωλειών, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χάνει -6,4% από τις αρχές του μήνα, γεγονός το οποίο έχει ψαλιδίσει κάτω του 7% τη μέση φετινή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει απολέσει σχεδόν το 50% των -μέχρι προ μερικών εβδομάδων- ικανοποιητικών κερδών του 2024 (έφθαναν έως και το +14%).

Οι διεθνείς αβεβαιότητες, όπως προαναφέρθηκε, αποτελούν τον Νο.1 κίνδυνο για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ελλείψει εγχώριων καταλυτών και εσωτερικής ειδησεογραφίας, είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τις τάσεις των ξένων κεφαλαίων.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έντονες ρευστοποιήσεις έχουν επαναφέρει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, με τους δείκτες πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E και λογιστικής αξίας P/BV να βρίσκονται κάτω του 10x και του 1x σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Έχοντας όλα αυτά κατά μου, οι αναλυτές σπεύδουν να συστήνουν την υιοθέτηση αμυντικών στρατηγικών, προκρίνοντας τη λύση των επιλεκτικών εντολών σε εισηγμένες με σταθερή κερδοφορία, υψηλή μερισματική απόδοση, μεγάλη προβλεψιμότητα και χαμηλή μεταβλητότητα.

«Η διαδεδομένη άποψη ότι το “dip buying θα επικρατήσει ξανά” θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η “κρίση πανικού” που ξεκίνησε στον “παραφουσκωμένο” τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία, δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook, δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται» εξηγεί χαρακτηριστικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Και συνεχίζει: «Οι εχέφρονες Έλληνες επενδυτές καλούνται να επιμείνουν σε διαχρονικά δοκιμασμένες στρατηγικές stock picking με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση, εκμεταλλευόμενοι τα “διαγραμματικώς ανθεκτικά” επίπεδα τιμών και παραμένοντας προσηλωμένοι στις τακτικές διαχείρισης ρίσκου».

Κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η πορεία ανάκαμψης από τη μεγάλη βουτιά των 6,4 τρισ. δολαρίων συνεχίζεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, ενόσω ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,3% και τις 500 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η παραίτηση λόγω… ΠΑΣΟΚ και οι αγορές του Νεμπή στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Πηγή