Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να αντέξει στις αυξανόμενες εισαγόμενες πιέσεις, δεδομένης της ανησυχίας που επικρατεί στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού, και κυρίως στη Wall Street.

Το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή, τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν επαναφέρει τους φόβους για ύφεση, καθώς και τα μη ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη ορισμένων κολοσσών έχουν, αναμφίβολα, χαλάσει την ψυχολογία των επενδυτών.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Bank of England προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% -για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια-, ενώ η Federal Reserve ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μπήτρος: Η Σκύλλα και η Χάρυβδη, το ράλι κατά +30% και το εν αναμονή… comeback

Μέσα σ’ αυτό το ασταθές περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών καλείται να βρει τα δικά του πατήματα, με τα άκρως θετικά τραπεζικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου να προσφέρουν πολύτιμα στηρίγματα.

Σήμερα, μάλιστα, δημοσιεύθηκαν και τα μεγέθη της Alpha Bank (καθαρά κέρδη 437 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο), τα οποία ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ανοδική τροχιά του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εισαγόμενες πιέσεις θα συνεχίσουν να «ναρκοθετούν» την πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων. Σ’ αυτό, βέβαια, συμβάλλει και η παραδοσιακή ραστώνη του καλοκαιριού.

Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες στηρίξεις του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη συναντώνται στις 1.438 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.487 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το τελευταίο εμπόδιο πριν τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων.

Σε επίπεδο εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι 3/4 συνεδριάσεις αποδείχθηκαν αρνητικές, ο Γενικός Δείκτης «αντέχει» και βρίσκεται σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας μέχρι στιγμής +0,3%, χάρη στη σημαντική άνοδο της Τετάρτης (+1,2%).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η κόπωση της Εθνικής, το 33άρι της Titan και η ανάκαμψη της Dimand

Αρνητικό το κλίμα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, ο Αύγουστος δεν παρουσιάζει και την καλύτερη δυνατή εικόνα, με την απουσία διάθεσης ανάληψης ρίσκου να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, λόγω των πολλαπλών προκλήσεων -σημαντικότερη εκ των οποίων φαντάζει η επανεμφάνιση του κινδύνου μελλοντικής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν διατήρηση των πτωτικών κινήσεων για τους περισσότερους βασικούς δείκτες. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Wall Street, όπου ο Dow Jones, μετά τη χθεσινή βουτιά 500 μονάδων, σήμερα οδεύει προς νέες απώλειες της τάξης των 200 μονάδων.

Νεμπής: Η ευχάριστη… γνωριμία με τις αγορές, το ράλι κατά +13% και τα υψηλά 13 μηνών

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή