Το 10ο αρνητικό κλείσιμο στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις συμπλήρωσε αισίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανατρέπουν το πρωινό προβάδισμα των αγοραστών.

Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να παραμείνει εγκλωβισμένη κοντά στις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων, μην καταφέρνοντας να αντιδράσεις, υπό το βάρος των διαδοχικών αντλήσεων κεφαλαίων (ΑΜΚ, placements), οι οποίες έχουν στραγγίσει τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Κάπως έτσι, η Αθήνα έδωσε συνέχεια στην αρνητική «εικόνα» των τελευταίων ημερών, η οποία έχει οδηγήσει σε μια αθροιστική πτώση κατά τουλάχιστον 4% σε σχέση με τις 1.471 μονάδες της 27ης Σεπτεμβρίου.

Κι όλα αυτά, ενόσω η επενδυτική κοινότητα περιμένει την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων την προσεχή Πέμπτη, αλλά και τον S&P να δημοσιεύσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία (BBB-, θετικό outlook).

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή κάμψη κατά 0,37% και διαμορφώθηκε στις 1.411,49 μονάδες, χάνοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.416,78 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.410,77 έως 1.424,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 79 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δέχθηκαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων, με τις Εθνική και Eurobank να χάνουν από 2,4% και 1,8% αντίστοιχα. ΔΕΗ και Cenergy, ταυτόχρονα, διολίσθησαν άνω του -2%. Το ενδιαφέρον εστίασε και στην Attica Bank (+3%), καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

Γιατί η αγορά… δυσκολεύεται

Μια τεράστια προσφορά μετοχών, αξίας τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ, καλούνται να καλύψουν από τις αρχές του φθινοπώρου οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο ομολογουμένως έχει επηρεάσει σημαντικά την πορεία της ελληνικής αγοράς.

Άλλωστε, με τους ξένους επενδυτές να έχουν πάρει θέση πωλητή εδώ και αρκετούς μήνες, η λύση της «ανακύκλωσης» της υπάρχουσας ρευστότητας είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ώστε να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες εταιρικές εκδόσεις και αντλήσεις κεφαλαίων.

Για παράδειγμα, από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα, οι επενδυτές χρειάστηκε να βρουν έξτρα χρήματα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο placement της Εθνικής Τράπεζας για το 10% των μετοχών (690 εκατ. ευρώ), στην ομολογιακή έκδοση της Metlen (750 εκατ. ευρώ), στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy (200 εκατ. ευρώ), στην παραχώρηση του 3% των μετοχών της Τρ. Κύπρου (56 εκατ. ευρώ), καθώς και στη διάθεση του 3% των μετοχών της Κρι – Κρι (12 εκατ. ευρώ). Κι αυτές τις ημέρες ξεκινά και η διαδικασία για το ολικό «λίφτινγκ» της Attica Bank, το οποίο θα απαιτήσει «φρέσκα» κεφάλαια 735 εκατ. ευρώ.

Εάν αθροιστούν όλα τα παραπάνω νούμερα, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε διάστημα μόλις δύο μηνών, το Χρηματιστήριο καλείται να βρει περισσότερα από 2,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει την πλεονάζουσα προσφορά σε νέες μετοχές. Σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες αβεβαιότητες, λόγω κυρίως της παρατεταμένης αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι κάνουλες των ξένων κεφαλαίων έχουν σφίξει, οι επενδυτές αναγκάζονται να ρευστοποιούν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους -ιδίως από τις μετοχές που καταγράφουν μεγάλες αποδόσεις- προκειμένου να εξασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητα.

Κάπως έτσι, εξηγείται και η τρέχουσα αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ξεφύγει από τα στενά όρια των 1.400 – 1.470 μονάδων, τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και μήνες όσους ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στη Λεωφόρο Αθηνών. Το αποτέλεσμα είναι η αγορά να έχει «εγκλωβιστεί» σε μια παρατεταμένη εικόνα στασιμότητας, η οποία έχει φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων. Μην ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. «τρέχει» ένα σερί 10 αρνητικών κλεισιμάτων στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αθροιστικές απώλειες της τάξης του -4%.

Οι μετοχές που «πλήγωσαν» το Χρηματιστήριο – Ποιες έχασαν τον… βηματισμό τους

Αναμφίβολα, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να στηρίξουν μια ενδεχόμενη ανοδική κίνηση. Τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου (καθαρά κέρδη 5,8 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναδίπλωση, έχουν καταστήσει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό κάτι παραπάνω από ελκυστικές, τοποθετώντας τις ελληνικές μετοχές στην κατηγορία των πλέον «φθηνών» σ’ όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η ΕΧΑΕ εξασφάλισε ακόμη ένα «παράθυρο» για πιθανή αναβάθμιση στις «ώριμες» αγορές εντός του 2025 ή του 2026, μετά την απόφαση του οίκου FTSE να εντάξει το Χ.Α. σε λίστα-παρακολούθησης (watch-list). Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε πράξει το καλοκαίρι του 2023 και ο οίκος S&P.

Συγχρόνως, παρά τα σύννεφα σ’ όλη την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική (ρυθμός ανάπτυξης άνω του +2%), διασφαλίζοντας ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Και μην ξεχνάμε ότι αυτήν την Παρασκευή (18/10), το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει και τον χρησμό του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το τελευταίο report για την ελληνική οικονομία εντός του 2024.

Συσσώρευση στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει αφενός στα εταιρικά μεγέθη της Wall Street για το γ’ τρίμηνο, αφετέρου στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία ετοιμάζεται για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, και έχοντας πάντα υπόψη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συσσωρεύει δυνάμεις στο +0,34% και τις 523 μονάδες. Όσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones είναι σταθερός στις 42.850 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 0,6%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «ανάμνηση» της Εθνικής, η διόρθωση της Titan και το double score της SoftWeb

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Πηγή